Krabbenplaag

Deze Amerikaanse brouwer wil lokale ecosysteem redden met whiskey

De brouwer wil de krabbenaantallen terugdringen door ze te verwerken in de whiskey.  Beeld REUTERS
De brouwer wil de krabbenaantallen terugdringen door ze te verwerken in de whiskey.Beeld REUTERS

Wat doe je als een diersoort je hele ecosysteem verstoort? In New Hampshire weten ze het wel: ze maken er whiskey van.

Redactie Trouw

Al jaren heeft de Amerikaanse staat New Hampshire te kampen met een kleine plaag. De Carcinus maenas, oftewel de groene krab, komt oorspronkelijk uit Europa maar schuifelt inmiddels en masse over de Amerikaanse stranden, met serieuze gevolgen voor het ecosysteem.

Een lokale brouwerij heeft een nieuwe aanpak bedacht om de invasieve soort terug te dringen door er whiskey van te maken. Steven Grasse, de eigenaar van de brouwerij, stelt dat het vooral een smakelijke oplossing is.

De schaaldieren worden eerst tot een bouillon gekookt, wat vervolgens wordt verwerkt in de sterke drank. Voor 65 dollar kan men een fles in huis halen.

“Zo creëren we bewustzijn voor het probleem op een interessante en leuke manier”, vertelt Grasse aan het tijdschrift Forbes. Het zal het krabbenprobleem niet in een keer oplossen, denkt hij, maar wellicht inspireert het anderen om ook de strijd aan te gaan. “We willen dat meer dappere zielen in de culinaire wereld deze uitdaging aangaan: versla de vijand door hem op te eten.”

Lees ook:

Hoe de maankrab naar de Middellandse Zee migreerde

Toen Ferdinand Marie graaf de Lesseps in 1869 zijn Suezkanaal verwezenlijkt zag, kon hij niet vermoeden dat zijn schepping niet alleen een mooie doortocht opleverde voor de scheepvaart, maar ook voor ettelijke diersoorten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden