Bootmigranten

Deportatie asielzoekers naar Rwanda krijgt groen licht van Britse rechter

Betogers protesteerden maandag bij de rechtbank in Londen tegen de mogelijke deportatie van asielzoekers naar Rwanda. Beeld ANP / EPA
Betogers protesteerden maandag bij de rechtbank in Londen tegen de mogelijke deportatie van asielzoekers naar Rwanda.Beeld ANP / EPA

Een Brits plan om asielzoekers over te brengen naar Rwanda is volgens de rechtbank rechtmatig.

Arjen van der Ziel

Het plan van de Britse regering om asielzoekers die in bootjes het Verenigd Koninkrijk zijn binnengekomen te deporteren naar Rwanda is rechtmatig. Dat heeft de rechtbank in Londen maandag bepaald. Overbrenging naar het Afrikaanse land is volgens de rechtbank niet in strijd met Britse mensenrechtenwetgeving of het VN-vluchtelingenverdrag.

“Ons baanbrekende migratiepartnerschap met Rwanda zal mensen helpen om daar een nieuw leven op te bouwen”, twitterde binnenlandminister Suella Braverman maandag. “Tegelijk wordt het bedrijfsmodel verstoord van mensensmokkelbendes die levens riskeren door gevaarlijke en illegale overtochten in kleine boten.”

Asielzoekers, hulporganisaties en een vakbond van grenswachten hadden de rechtszaak aangespannen om de deportaties te voorkomen. De Britse regering benadrukt dat Rwanda stabiel is en welvarender wordt. Maar critici wijzen erop dat het Afrikaanse land autocratisch wordt geregeerd, met martelingen en andere mensenrechtenschendingen. Zij vrezen dat het asielrecht van immigranten wordt uitgehold. De linkse oppositiepartij Labour noemde het plan eerder ‘onethisch’. Amnesty verklaarde ‘bitter teleurgesteld’ te zijn over de rechterlijke uitspraak.

‘Een wreed beleid dat groot menselijk leed zal veroorzaken’

Het Verenigd Koninkrijk sloot in april een deal met Rwanda. Op grond daarvan betaalde de Britse regering ruim 130 miljoen euro aan het land voor de opvang van asielzoekers. Maar toen in juni het eerste vliegtuig met migranten vanaf een Britse luchthaven zou vertrekken, moest dat op laatste moment worden afgeblazen nadat het Europese Hof voor de Rechten van de Mensen had bepaald dat er een ‘reëel risico was op onherstelbare schade’.

Of de regering de gehoopte deportaties op afzienbare termijn alsnog kan uitvoeren, is onzeker. Want er is in principe beroep mogelijk tegen het vonnis van de rechtbank. Advocaten van asielzoekers en hulporganisatie zullen naar verwachting juridisch alles uit de kast halen, ook via het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, om uitzettingen te voorkomen. Voorman Enver Solomon van de Refugee Council, een hulporganisatie, hekelde het Rwanda-plan maandag als ‘een wreed beleid dat groot menselijk leed zal veroorzaken’.

Het Verenigd Koninkrijk ziet de laatste jaren een groeiend aantal migranten in bootjes over het Kanaal komen. Dit jaar arriveerden er tot nu toe ruim 44.000. De overtocht is gevaarlijk en er komen geregeld migranten om. Afgelopen week verdronken nog vier mensen toen hun boot in ijzig weer kapseisde. De Britse regering staat onder druk om deze praktijk te beteugelen.

Lees ook:

Groot-Brittannië en Frankrijk hopen met nieuw akkoord bootmigratie te verminderen

Londen en Parijs hopen met een nieuwe deal over grensbewaking het aantal bootmigranten te verminderen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden