Prison groupies

Denemarken wil verkering voor levenslanggestraften verbieden

Peter Madsen wordt door een beveiligd transport naar de rechtbank vervoerd. Madsen zit levenslang vast wegens de moord op journaliste Kim Wall. Onlangs werd bekend dat hij vanuit de gevangenis een relatie met een 17-jarige aanging.  Beeld EPA
Peter Madsen wordt door een beveiligd transport naar de rechtbank vervoerd. Madsen zit levenslang vast wegens de moord op journaliste Kim Wall. Onlangs werd bekend dat hij vanuit de gevangenis een relatie met een 17-jarige aanging.Beeld EPA

De Deense regering wil een verbod instellen waardoor het voor levenslanggestraften onmogelijk zal worden om vanuit de gevangenis nieuwe relaties aan te gaan. Met dit wetsvoorstel zouden gedetineerden tijdens de eerste tien jaar van hun gevangenisstraf alleen contact mogen hebben met bestaande geliefden en familieleden.

De minister van justitie Nick Haekkerup hoopt zo de opkomst van prison groupies, trouwe ‘fans’ die intieme relaties zoeken met bekende gevangenen, af te remmen. “In de afgelopen jaren hebben we walgelijke voorbeelden gezien van gevangenen die barbaarse misdaden pleegden en tijdens hun gevangenisstraf door zeer jonge mensen worden benaderd voor aandacht en sympathie”, aldus de minister. “Natuurlijk moeten we dit stoppen. Veroordeelde criminelen zouden onze gevangenissen niet mogen gebruiken als datingcentra of mediaplatforms om op te scheppen over hun misdaden.”

Peter Madsen

Het voorstel komt na de onthulling dat een 17-jarige smoorverliefd werd op de moordenaar Peter Madsen. Kort daarna bleek dat Madsen ook een andere relatie was aangegaan met een Russische kunstenares. De twee trouwden in 2019. Madsen zit levenslang vast wegens de moord op journaliste Kim Wall, die Madsen in 2017 bezocht voor een interview in zijn zelfgebouwde onderzeeër UC3 Nautilus, waarna zij door hem op gruwelijke wijze werd vermoord.

Mensenrechtenexperts stellen vragen bij het wetsvoorstel. Jens Elo Rytter, professor internationaal recht aan de Universiteit van Kopenhagen, vertelde de Deense tabloid BT dat het wetsvoorstel ‘het recht van gevangenen op een privéleven zou verstoren’ en daarmee niet verenigbaar zou zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het is dus nog afwachten of het ‘Bonnie en Clyde-syndroom’ op deze manier juridisch aan banden gelegd kan worden.

Lees ook:

Peter Madsen geeft onderzeebootmoord op Zweedse journaliste Kim Wall toe

De Deen Peter Madsen, die werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall aan boord van zijn zelfgemaakte onderzeeboot, heeft de misdaad voor het eerst toegegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden