Dienstplicht

Denemarken wil dienstplicht voor vrouwen

Het Deense leger bezit ook de gewilde Leopard 2-tanks. Beeld ANP / EPA
Het Deense leger bezit ook de gewilde Leopard 2-tanks.Beeld ANP / EPA

Denemarken wil de militaire dienstplicht invoeren voor vrouwen. Deense media melden dat hier een regeringsmeerderheid voor is.

ANP

In Denemarken krijgen tegenwoordig alle mannen een oproep voor het leger wanneer ze 18 worden. In de meeste gevallen dienen zij vier maanden in het leger. Ook vrouwen ontvangen een uitnodigingsbrief, maar aanmelding is voor hen tot nu toe nog vrijwillig. De plannen voor een dienstplicht kunnen rekenen op steun van verschillende vrouwenorganisaties en komt op het moment dat Denemarken en veel andere Europese landen de steun aan Oekraïne opvoeren in de oorlog tegen Rusland.

De Deense minister van Defensie Jakob Ellemann-Jensen kondigde het plan aan nadat er kritiek was gekomen vanuit de NAVO op het Scandinavische land. In een rapport schrijft het militaire bondgenootschap dat Denemarken te weinig investeert in zijn leger. Er wordt vooral te weinig geld gestoken in de landmacht en de marine. Het NAVO-rapport werd opgesteld voordat Denemarken bekendmaakte de defensie-uitgaven fors te willen verhogen om te voldoen aan de NAVO-norm. Lidstaten hebben afgesproken 2 procent van het bruto binnenlands product te besteden aan defensie.

Denemarken besloot vorige week om een nieuw artilleriesysteem te leveren aan Oekraïne. Dit lokte een debat uit in het land, uit angst dat de eigen verdediging kwetsbaar zou worden. Minister Ellemann-Jensen heeft gezegd dat Denemarken voorlopig geen plannen heeft om Oekraïne van zijn Leopard-tanks te voorzien.

Lees ook:
Het Duitse leger had voor de Leopards al succesvolle ‘katachtigen’

Met de Tiger en de Panther kon de Wehrmacht in de loop van de Tweede Wereldoorlog beschikken over behoorlijk superieure tanks.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden