null

Asielbeleid

Denemarken wil asielzoekers buiten Europa opvangen

Het Deense parlement heeft een wet aangenomen die het mogelijk maakt asielzoekers op te vangen buiten Europa. Denemarken zegt al te praten met meerdere landen waar dergelijke centra gevestigd kunnen worden.

Denemarken voerde al een streng asielbeleid en scherpt dat nu nog verder aan. Migranten die zich melden aan de grens, kunnen straks naar een locatie buiten Europa worden gevlogen. Als daar een asielaanvraag wordt goedgekeurd, krijgen ze het recht om in dat gastland te blijven. Een verblijf in Denemarken behoort dan nog steeds niet tot de mogelijkheden.

Het is nog onduidelijk welke landen als ‘gastland’ willen optreden. In Deense media worden onder meer Egypte, Eritrea en Ethiopië genoemd als mogelijke locaties. Internationale organisaties hebben kritiek geuit op het plan. Een hoge functionaris van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zei te vrezen voor een domino-effect, waarbij ook andere Europese landen met dergelijke asielwetgeving komen.

‘We hopen dat de aanvragen stoppen’

Voorstanders van het plan hopen dat migratie verder wordt afgeremd. “Als je asiel aanvraagt in Denemarken, weet je dat je naar een land buiten Europa wordt gestuurd”, zei politicus Rasmus Stoklund, migratiewoordvoerder van de sociaaldemocratische regeringspartij. “Dus we hopen dat mensen stoppen met het aanvragen van asiel in Denemarken.”

Lees ook:

Denemarken wil aantal niet-westerse inwoners per wijk beperken

Denemarken wil zijn immigratiebeleid verder aanscherpen. Over uiterlijk tien jaar mag in bepaalde woonwijken in Denemarken maximaal 30 procent van de inwoners een ‘niet-westerse afkomst’ hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden