Volksverzet

Demonstraties in Colombia gaan allang niet meer over belastinghervormingen alleen

Een demonstratie in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá tegen de regering van Iván Duque waarbij ook kunstenaars van zich laten horen. Beeld AFP
Een demonstratie in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá tegen de regering van Iván Duque waarbij ook kunstenaars van zich laten horen.Beeld AFP

De demonstraties in Colombia waarbij al tientallen doden vielen, houden onverminderd aan. Inmiddels gaan die protesten over meer dan de hervorming van het belastingstelsel alleen.

Gewapend met deksels van vuilnisbakken en uitgeklapte paraplu’s trotseerden duizenden Colombiaanse jongeren en studenten ook afgelopen weekend weer de oproerpolitie in de straten van onder meer Bogotá en Calí. Op beelden is te zien hoe de oproerpolitie reageert met traangas en bruut geweld. Maar de demonstranten laten zich niet afschrikken. Ze blijven zich verzetten tegen de regering die in hun ogen de hoop op een betere toekomst om zeep helpt door de veiligheidssituatie in het land niet aan te pakken en door zwaar mismanagement van de coronacrisis.

In eerste instantie hadden de demonstraties in de straten van Colombia namelijk met iets heel anders te maken. Op 28 april trokken mensen voor het eerst massaal hun huizen uit na een oproep van verschillende vakbonden om in verzet te komen tegen de plannen van president Iván Duque om de belastingen op onder meer overheidsdiensten, brandstof, salarissen en pensioenen te verhogen. Dat schoot veel Colombianen in het verkeerde keelgat en er volgden massaprotesten waarbij tienduizenden mensen op de been kwamen.

Basisinkomen

En met resultaat. Na vier dagen van aanhoudende demonstraties trok de regering haar controversiële plannen – die overigens ook sociale aspecten bevatten zoals de invoering van een vorm van basisinkomen voor de allerarmsten – in. Toch lukte het niet de geest weer in de fles te krijgen. Het ongenoegen onder grote delen van de bevolking bleef.

De protestleiders stellen nu dan ook dat hun eisen veel verder gaan. Ze willen onder andere een basisinkomen voor iedereen, gratis universitair onderwijs en verregaande hervormingen bij de politie. Met name die laatste eis komt niet uit de lucht vallen, zo bewijzen de afgelopen weken. Sinds de protesten vorige maand begonnen, kwamen er volgens Human Rights Watch zeker 48 mensen om het leven door politiekogels. Nog eens honderden mensen werden opgepakt.

Die cijfers zijn tekenend voor de problemen in Colombia waar politie en veiligheidsdiensten, door een jarenlange strijd tegen drugskartels en paramilitaire organisaties, ook bij de huidige protesten in een oude reflex schieten door grof geweld tegen de demonstranten te gebruiken. Want ondanks dat het land geldt als een van de rijkste en welvarendste naties van Zuid-Amerika, gaat Colombia nog altijd gebukt onder hevig geweld.

Drugskartels

Zo terroriseren drugskartels en paramilitaire groeperingen het land nog altijd onverminderd hard. En dat terwijl de vredesdeal tussen de staat en de guerrillabeweging Farc uit 2016 in eerste instantie nog hoop bood op een betere toekomst. Vijf jaar later blijkt het een deceptie: sinds de regering de historische deal met de guerrillabeweging sloot, registreerden de Verenigde Naties meer dan 260 dodelijke slachtoffers onder voormalig Farc-strijders. Daarnaast kwamen er sinds 2016 ook nog eens ruim 400 mensenrechtenactivisten om het leven.

De hoop op een stralende toekomst was bij veel jonge Colombianen kortom al vervlogen voordat de pandemie insloeg, die op zichzelf al aan ten minste 80.000 mensen het leven kostte en waardoor duizenden anderen inmiddels zonder werk zitten. Nu de regering de aanhoudende protesten ook nog eens bruut neerslaat, wakkert de woede alleen maar verder aan en lijkt er vooralsnog geen einde te komen aan de uitzichtloze situatie.

Lees ook:

Middenklasse dwingt Colombiaanse president belastinghervormingen in te trekken

Voorgestelde belastinghervormingen hebben tot wijdverspreide protesten in heel Colombia geleid. De rechtse president Ivan Duque zag zich daardoor genoodzaakt zijn plan in te trekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden