Amsterdam

Demonstratie bij aanvang Anton de Kom-lezing van Surinaamse president Chan Santokhi

null Beeld Olaf Kraak
Beeld Olaf Kraak

De Surinaamse president Chan Santokhi sprak vrijdagavond in Amsterdam de Anton de Kom-lezing uit. Hij werd voor aanvang opgewacht door een groep boze demonstranten.

Het Amsterdamse Koninklijk Instituut voor de Tropen kent vele ingangen. Er zijn ME’ers, er is politie. Voor de ingang staat een groepje Surinamers met bordjes ‘Schaam je’. Ze zijn op de verkeerde plek: achter deze deur staat een all white gezelschap te borrelen, op een bijeenkomst waar de demonstranten niet voor komen. De Surinaamse president Chan Santokhi, op wie de woede van de Surinamers zich richt, zal strakjes het woord voeren op een plek om de hoek, 150 meter verderop. Santokhi is de spreker van de Anton de Kom-lezing, die jaarlijks wordt georganiseerd door Trouw en het Verzetsmuseum. Als de beveiligers de demonstranten naar de ingang van de aula, om de hoek, verwijzen stuit dat op hun argwaan: ‘We worden misleid!’.

Daar waar de genodigden binnendruppelen, staan ook demonstranten. Ze maken de gasten uit voor SS’ers, NSB’ers en hoogverraders. ‘Jij moet de kogel krijgen!’

Een dranghek scheidt de circa 500 demonstranten van de ingang van het gebouw. Hun woede richt zich op de president, die alleen voor zijn eigen hindoestaanse bevolkingsgroep zou zorgen. Op een tegenargument dat Santokhi ook zwarte Surinamers in zijn partij heeft benoemd wordt gescandeerd. ‘Leugens!’

Desi Bouterse

‘Suriname zit niet wachten op corruptie’, staat op een spandoek, gericht aan het adres van de president, die thuis juist door anderen wordt geprezen om de aanpak van de endemische corruptie onder zijn voorganger, Desi Bouterse.

Het wachten is een half uur later nog steeds op de president. Het lijkt niet zonder risico, alleen die spijlen tussen hem en de woedende menigte. Eerst arriveert Kajsa Ollongren, minister van binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. De demonstranten herkennen haar niet, want het gejoel zwelt niet verder aan dan in het afgelopen half uur. De president laat op zich wachten. De demonstranten zingen het volkslied.

Maar alles wat lijkt op gezelligheid houdt abrupt op een de stoet met motoragenten voorop arriveert. Onder oorverdovend gejoel stapt de president uit de auto en trekt zijn jasje recht. Hij wordt snel binnengeleid, de trap op. Geen tijd om om te kijken naar de demonstranten. Er vliegen eieren door de lucht.

Drie kwartier te laat, maar Santokhi is binnen – de eerste Surinaamse president sinds tijden die Nederland bezoekt, vorig jaar democratisch gekozen. “Het was nodig, nu na een jaar is het zover”, zegt de president als minister Ollongren hem verwelkomt.

Carl Haarnack, de voorzitter van de Anton de Kom stichting, is dan al een tijdje binnen. Hij zegt ‘verheugd’ te zijn over ‘zoveel belangstelling’ in de goedgevulde zaal voor de lezing. En over de reuring buiten zegt hij: “Uiteraard vinden wij het recht van vrije meningsuiting en demonstratie zeer belangrijk – in de geest van Anton de Kom.”

Lees ook:

Anton de Kom-lezing van Chan Santokhi: ‘De kracht van het verschil’

De Surinaamse president Chandrikapersad (Chan) Santokhi sprak op vrijdag 10 september 2021 de jaarlijkse Anton de Kom-lezing uit. Die lezing kunt u in zijn geheel hier teruglezen.

Mensen verklaarden Chan Santokhi voor gek toen hij na zijn afstuderen terugging naar Suriname, nu is hij president

De Surinaamse president Chan Santokhi is op bezoek in Nederland. Het begon voor hem allemaal met de opleiding die hij hier veertig jaar geleden volgde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden