Thailand

Demonstranten in Bangkok protesteren tegen politiegeweld

Demonstranten spuiten verf op de ingang van het hoofdbureau van politie in Bangkok.  Beeld Reuters
Demonstranten spuiten verf op de ingang van het hoofdbureau van politie in Bangkok.Beeld Reuters

Duizenden pro-democratische demonstranten gingen woensdag in Bangkok opnieuw de straat op, een dag nadat 55 personen gewond raakten door gewelddadige confrontaties met de politie. Ondertussen wees het Thaise parlement aanpassing van de rol van het koningshuis af.

De vreedzame demonstranten trokken op naar het hoofdbureau van de politie, om te protesteren tegen het geweld van een dag eerder. Enkele slachtoffers werden dinsdagavond in het ziekenhuis opgenomen met schotwonden, maar de politie ontkent het gebruik van vuurwapens. Er waren wel waterkanonnen en traangasgranaten gebruikt.

De demonstranten botsten dinsdagavond ook met betogers die hun steun uitten aan het koningshuis, dat in Thailand groot respect geniet. Een van de koningsgezinden is door de politie gearresteerd wegens verboden wapenbezit, maar het is niet duidelijk of deze persoon heeft geschoten.

Hondenvoer voor de politie

De pro-democratische demonstranten eisen het aftreden van premier Prayuth en modernisering van de Thaise monarchie. Sommigen lieten woensdag hondenvoer achter voor de politie. Die reageerde door de demonstranten met blauw gekleurd water te bespuiten, zodat ze gemakkelijker te herkennen waren.

De organisatoren van de demonstratie kondigden een nieuwe betoging aan voor volgende week woensdag. Dan willen ze bijeenkomen bij het bureau van het Kroondomein, dat alle bezittingen van het koningshuis beheert. De waarde daarvan wordt geschat op tientallen miljarden dollars.

Het parlement in Bangkok stemde woensdag over zeven moties die een aanpassing van de grondwet mogelijk moeten maken. De motie die een modernisering van de rol van de koning moest regelen, zoals de demonstranten willen, haalde het niet. De Thaise koning heeft nu nog vergaande macht.

Twee moties die aansturen op een comité dat een grondwetswijziging moet opstellen haalden het wel. Maar ze treden pas in werking na een tweede en derde stemming in de komende maanden.

Lees ook:

Thaise oppositieleider: ‘De protestbeweging is niet meer te stoppen’

Zijn partij werd eerder dit jaar verboden, maar dat weerhoudt de Thaise zakenman Thanathorn Juangroongruangkit er niet van om de demonstranten die al weken de straat op gaan, te steunen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden