Verenigd Koninkrijk

Demonstrant mishandeld bij Chinees consulaat in Manchester

Een Britse politieagent haalt een demonstrant (met geel mondkapje) weg, die door mannen op het terrein van het Chinese consulaat in Manchester is geschopt en geslagen.  Beeld AFP
Een Britse politieagent haalt een demonstrant (met geel mondkapje) weg, die door mannen op het terrein van het Chinese consulaat in Manchester is geschopt en geslagen.Beeld AFP
Gijs Moes

De Britse politie onderzoekt beelden van de mishandeling van een demonstrant door medewerkers van het Chinese consulaat in Manchester. Tijdens een demonstratie tegen de Chinese Communistische Partij (CCP) en leider Xi Jinping werd de man maandag binnen het hek van het consulaat getrokken en daar geschopt en geslagen.

De BBC heeft beelden online geplaatst waarop te zien is dat enkele mannen uit het consulaat komen, sommigen met een helm op en een beschermend vest aan. Ze halen buiten het terrein spandoeken weg, met onder meer de tekst ‘De hemel zal de Chinese Communistische Partij vernietigen’ en een tekening van Xi met een kroon. Er ontstaat geduw en getrek tussen de mannen uit het consulaat en de demonstranten voor de deur. Vervolgens wordt een van de demonstranten, een man met een zwarte pet, meegesleurd naar het terrein van het consulaat en daar mishandeld. Na enige tijd betreden Britse agenten het terrein en halen de demonstrant weg.

Oproep om de Chinese ambassadeur te ontbieden

“Agenten waren aanwezig en reageerden direct om de situatie te ontzenuwen”, zei een woordvoerder van de politie van Manchester. “Er is een onderzoek gaande om de exacte gang van zaken te begrijpen.” Alicia Kearns, voorzitter van de commissie buitenlandse zaken in het Lagerhuis, heeft de regering opgeroepen om de Chinese ambassadeur te ontbieden.

De mishandelde man, die in het ziekenhuis is behandeld voor zijn verwondingen, was onlangs van Hongkong naar het Verenigd Koninkrijk geëmigreerd. Dat zei Matthew Lang, een vriend die aanwezig was bij de demonstratie, tegen persbureau Reuters.

De demonstratie vond plaats op de tweede dag van het congres van de CCP in Peking. Tijdens deze vijfjaarlijkse vergadering wordt de koers van het communistische land uitgewerkt. Xi krijgt naar verwachting een derde termijn als partijleider.

Lees ook:

Chinese president Xi Jinping doet niet meer alsof: de staat stuurt álles

Met de ogen van de wereld op zich gericht, wil Xi Jinping van geen wijken weten. De wereldmacht die hij al tien jaar met harde hand bestuurt, krijgt hem nog zeker vijf jaar aan het stuur.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden