ReportageVerkiezingen VS

Democraten vieren feest in downtown Los Angeles. ‘Dit is pas het begin’

Amerikanen vieren de zege van Joe Biden op de straten van Los Angeles. Beeld Mari Meyer
Amerikanen vieren de zege van Joe Biden op de straten van Los Angeles.Beeld Mari Meyer

Pannendeksels en toeters, geschreeuw en gejoel. Het is pas half negen op een zeldzame regenachtige zaterdagochtend in Los Angeles als de buurt plotseling luid tot leven komt. Joe Biden is, na dagen van nagelbijten voor de Democraten, door de Amerikaanse media uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. ‘We trokken meteen een fles bubbels open.’

Mari Meyer

Waar in New York het feest op straat overal tegelijk losbarstte, trekken Angelenos traditiegetrouw naar Downtown. Auto’s staan in de rij voor de parkeergarages, vlaggen en blije hoofden steken uit de ramen. Af en toe breekt zelfs de zon door.

Voor het stadhuis heeft zich gedurende de ochtend een flinke menigte verzameld. Een man in een Biden Harris T-shirt beent opgetogen heen en weer. “Dit resultaat maakt één ding duidelijk, en dat is dat Amerikanen nog steeds in democratie geloven!”, schreeuwt hij in zijn telefoon. Gezinnen dragen regenboogvlaggen en bordjes met daarop ‘Trump Pence Out’ en ‘You’re Fired’, een verwijzing naar Donald Trump’s tijd als presentator van het televisieprogramma ‘The Apprentice’, waarin hij iedere aflevering een deelnemer ontsloeg. De mensen op straat zijn uitgelaten dat Trump nu zelf door een meerderheid van het land de deur wordt gewezen.

‘Dit is pas het begin’

Terwijl de bij grote evenementen immer aanwezige worstverkopers onverstoord hun vlees en uitjes bakken, speecht verderop een activist via een megafoon: “Dit is pas het begin. Black lives matter. Zwarte levens zullen er altijd toe doen!” Even verderop bedankt een vrouw met een Amerikaanse vlag in haar hand een stoïcijnse rij politieagenten, die bepaalde straten afzetten om de steeds groter wordende groep mensen in goede banen te leiden.

In Los Angeles. Beeld Mari Meyer
In Los Angeles.Beeld Mari Meyer

Zo druk als het Downtown is, zo stil is het twintig minuten verderop in de woonwijk Culver City. Meredith Nadeau (30) en haar vriend Chris Gecosala (29) hebben zich samen met een groepje bevriende buren op de oprit verzameld. Palmbomen zwiepen in de herfstige wind, maar toch vieren ze met elkaar de uitslag waar ze al vijf dagen op hoopten.

Nadeau en Gecosala, beiden werkzaam in de entertainmentindustrie, volgden sinds dinsdag obsessief het nieuws. “We hadden de televisie aan in de woonkamer, podcasts in de keuken, beide laptops opengeklapt, en maar blijven refreshen”, lacht ze. Juist op deze zaterdagochtend hadden ze besloten de televisie uit te laten. Even rust in de tent. En toen kwam het nieuws. Gecosala neemt een slok van zijn mimosa – champagne gemengd met sinaasappelsap. “We trokken meteen een fles bubbels open.”

 Meredith Nadeau en haar vriend Chris Gecosala. Beeld Mari Meyer
Meredith Nadeau en haar vriend Chris Gecosala.Beeld Mari Meyer

Schaduw van wantrouwen

Ze voelen zich opgelucht, zegt Nadeau. “We zijn er nog niet, maar het is een stap in de goede richting.” Gecosala vult aan: “Nu kunnen we weer vooruit gaan kijken.” Buurman Richard Palin (30), recruiter in de IT-sector, is het daarmee eens. “Ik kon het eerst bijna niet geloven. Het was zo’n heftige week. Maar ik was optimistisch over de kansen van Biden en ik ben blij dat ik gelijk heb gekregen.”

Richard Palin Beeld Mari Meyer
Richard PalinBeeld Mari Meyer

Copywriter Emily Lasnier (30), in sandalen maar met een dikke trui aan, lag nog in bed toen haar moeder vanochtend sms’te. “Ik was meteen klaarwakker.” Het is belangrijk dat de uitslag nu officieel is, zegt ze, niet alleen omdat de Democraten nu opgelucht adem kunnen halen: “Hoe langer het duurde, hoe meer desinformatie er werd verspreid.”

Emily Lasnier Beeld Mari Meyer
Emily LasnierBeeld Mari Meyer

Trump lijkt zich vooralsnog niets aan te trekken van de meerderheid die Biden in de wacht sleepte. Vlak na de aankondiging liet de president weten dat hij zich niet terug zal trekken. Ook houdt hij vol dat er op grote schaal stemfraude is gepleegd, hoewel daar geen bewijs voor is.

Palin schudt bezorgd zijn hoofd. Hij vreest dat de schaduw van wantrouwen die Trump over het land heeft geworpen, hardnekkiger is dan veel feestvierders denken. “Ik denk dat Biden Amerikanen dichter naar elkaar wil brengen en hij zal er zeker zijn best voor doen. Maar ik vraag me soms af: wil dit land wel verenigd worden?”

Lees ook:

Ook Washington viert feest: ‘Dit is het einde van Donald Trump’

Direct nadat de Amerikaanse media Joe Biden uitriepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen, begon voor zijn aanhangers het feest. Onder meer pal voor het Witte Huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden