Nieuws Buitenland

Democraten plannen resolutie tegen ‘xenofobe tweets’ van Trump

De door Trump bekritiseerde Amerikaanse Congresleden Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Rashida Tlaib en Alexandria Ocasio-Cortez houden een persconferentie. Beeld REUTERS

De Democraten van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden willen een resolutie naar voren brengen waarin de ‘xenofobe tweets’ van president Donald Trump van afgelopen weekeinde worden veroordeeld. Dat heeft Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, gezegd. 

Zondag ontstond ophef over een serie tweets van Trump. Die impliceerden dat vier progressieve Democratische Congresvrouwen met een andere huidskleur ‘terug moeten keren naar de landen waar ze vandaan komen’. Drie van hen zijn echter in de Verenigde Staten geboren en alle vier hebben ze de Amerikaanse nationaliteit.

De vier Congresleden in kwestie,  Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Rashida Tlaib en Alexandria Ocasio-Cortez, hielden maandag een persconferentie waarin ze lieten weten zich niet te zullen laten afleiden door de verbale aanvallen van Trump. 

,,Ik ben niet verrast dat hij de retoriek gebruikt die hij ook hanteert als hij internationale mensenrechten schendt en duizenden kinderen weghaalt bij hun families’’, zo reageerde Alexandria Ocasio-Cortez. ,,Maar ik weet ook dat wij de focus houden op onze agenda, want dit is allemaal alleen maar afleiding.’’

Vuurtje opstoken

Maandag herhaalde Trump zijn woorden nog eens en liet hij weten dat het hem niets uitmaakte dat mensen zijn tweets racistisch vinden. ,,Veel mensen zijn het met me eens", zei hij. Hij stookte het vuurtje nog eens extra op door te tweeten dat ‘de Democraten zich hebben geprobeerd te distantiëren van de vier ‘progressieven’, maar dat ze nu gedwongen zijn hen te omarmen. ,,Als de Democraten zich willen verenigen rond de onbeleefde taal en racistische haat die uit de mond van deze onpopulaire Congresleden komt, wordt het interessant om te zien waar dit op uitdraait. Ik kan je alvast zeggen dat Israël zich verlaten voelt door de VS.’’

Pelosi vroeg om steun van haar Republikeinse collega’s in het veroordelen van de tweets, maar daar hebben vooralsnog slechts enkele Republikeinen gehoor aan gegeven. Will Hurd en Tim Scott noemden de uitspraken racistisch. Ook Mitt Romney en Marco Rubio veroordeelden de tweets.

Lees ook:

Trump haalt alles uit de kast om Democraten te jennen

President Trump lijkt met racistische tweets en dreigementen over deportaties een gecalculeerde campagne te voeren om de Democraten te provoceren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden