NieuwsFaceApp

Democraten: Laat FBI onderzoek doen naar de gegevens die FaceApp verzamelt

Beeld AFP

Het Russische techbedrijf FaceApp slaat persoonlijke informatie op. Amerikaanse politici willen een FBI-onderzoek.

Nadat de halve wereld zich de afgelopen weken vermaakte met FaceApp, een app die foto’s zo kan bewerken dat je een paar decennia ouder lijkt, slaat nu ineens het wantrouwen toe. Wijsheid komt kennelijk pas met de jaren, ook als die jaren er in een foto digitaal bij gemanipuleerd zijn. Want wat doet FaceApp eigenlijk met al die foto’s en gegevens die iedereen het bedrijf gratis ter beschikking stelt?

Daar laat FaceApp zelf niet veel over los. Maar waar het in de voorwaarden geen misverstanden over laat bestaan, is dat het ermee mag doen wat het wil: “U geeft FaceApp een eeuwigdurende, niet herroepbare, niet-exclusieve, royaltyvrije, wereldwijde, volledig betaalde, overdraagbare, sublicentieerbare toestemming” om foto’s en persoonlijke gegevens naar goeddunken te gebruiken. 

Data en biometrische gegevens

De afgelopen dagen wemelde het dus van de privacy-experts die gebruikers waarschuwden om twee keer na te denken voordat ze de gratis app downloaden. Want, zoals het gezond verstand tegenwoordig dicteert: als je niet betaalt voor een product, dan bén je waarschijnlijk het product. Data en biometrische gegevens zijn tegenwoordig veel geld waard. 

In de Verenigde Staten heeft Chuck Schumer, de Democratische fractievoorzitter in de Senaat, deze week de FBI en de handelswaakhond FTC opgeroepen een onderzoek te starten naar het Russische bedrijf. Het gaat Schumer om privacy, maar zijn verzoek is ook ingegeven door andere overwegingen: “Met name roept de vestiging van FaceApp in Rusland vragen op over hoe en wanneer het bedrijf de data van Amerikaanse burgers toegankelijk maakt voor derde partijen, waaronder mogelijk buitenlandse regeringen (...) Het zou zeer verontrustend zijn als de gevoelige persoonlijke informatie van Amerikaanse burgers ter beschikking zou worden gesteld aan een vijandige mogendheid die zich actief bezig houdt met cyberaanvallen tegen de VS.”

Bij de Democraten zit de schrik voor Russische hackers er natuurlijk nog goed in. De verkiezingscampagne van Hillary Clinton ontspoorde in 2016 toen gehackte e-mails van haar campagneleider John Podesta openbaar gemaakt werden. Vandaar dat de partij haar presidentskandidaten deze week in een officieel schrijven op het hart drukte om in geen geval te zwichten voor de verleidingen van FaceApp.

Verdenkingen

FaceApp heeft zich inmiddels verdedigd tegen sommige verdenkingen die op internet de ronde deden, zoals dat het alle foto’s van je toestel zou oogsten. Dat doet het bedrijf niet. Ook worden de gegevens niet in Rusland opgeslagen, maakte het bedrijf bekend, in een kennelijke poging om ongeruste Amerikanen te kalmeren. 

Maar, zo zegt Lotte Houwing van de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, er blijft veel onduidelijk. “Er worden heel veel verschillende soorten data verzameld: foto’s van je gezicht, je locatie, een identificatiecode van het apparaat waarop je de app gebruikt. En hun privacybeleid is heel onduidelijk. Zo staat daar dat ze die gegevens kunnen delen met ‘geaffilieerde bedrijven’, maar welke dat zijn, daar geven ze geen lijstje van. Er staat wel dat dat ook bedrijven kunnen zijn die zich in de toekomst nog affiliëren.” Houwing zou het jammer vinden als het debat de kant op zou gaan van ‘O jee, een Russische app!’. “Wij hebben liever dat de discussie gaat over de vraag wat het bedrijf met onze gegevens doet, in plaats van waar het vandaan komt. Want er zijn ook veel techbedrijven uit de VS of elders die allerlei data verzamelen, en daar net zo onduidelijk over zijn.”

Lees ook:

Pas op met het uitwisselen van data, want het kostbaarste dat we hebben staat op het spel: onszelf

Zijn onze data het nieuwe geld? Volgens Marcel Becker en Bart Jacobs verschillen beide ‘ruilmiddelen’ nogal. Geld is onpersoonlijk. En data, dat zijn wijzelf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden