Coronacrisis

Deltavariant ontwricht nu ook het voorheen coronavrije Vietnam

Vietnamezen wachten op een inenting met AstraZeneca  Beeld EPA
Vietnamezen wachten op een inenting met AstraZenecaBeeld EPA

Vietnam leek het coronavirus lang onder controle te kunnen houden. Maar de deltavariant slaat alsnog toe en er zijn veel te weinig vaccins.

Ate Hoekstra

Het ging zo goed. Leidde het coronavirus in een groot deel van de wereld tot ellende, Vietnam slaagde er lange tijd in het virus in bedwang te houden. Het 98 miljoen inwoners tellende land sloot 2020 af met over het hele jaar minder dan 1500 besmettingen en 35 coronadoden. Ook in de eerste maanden van dit jaar bleef het aantal infecties klein.

Maar de zeer besmettelijke deltavariant zorgt ervoor dat de coronapandemie Vietnam alsnog hard raakt. In de afgelopen weken telde het land dagelijks tussen de vier- en tienduizend nieuwe besmettingen. Het aantal doden liep op tot zeker 3757. In een groot deel van het land geldt een strenge lockdown, waaronder in hoofdstad Hanoi en economisch centrum Ho Chi Minhstad.

“Alleen essentiële winkels zoals supermarkten en apotheken zijn nog open. Er is een avondklok van 6 uur ’s avonds tot 6 uur ’s ochtends. Mensen mogen de stad niet in of uit, en ik mag mijn district niet verlaten”, vertelt Ba Linh Tran vanuit Ho Chi Minhstad, waar hij als onderzoeker bij de Economische Universiteit werkt.

Dorpen afgegrendeld

Vietnam werd een jaar geleden nog volop geprezen voor de kordate aanpak waarmee het de strijd aanging met het coronavirus. Zo werden dorpen wekenlang afgegrendeld omdat er een handvol besmettingen waren en moesten tienduizenden mensen preventief naar quarantainekampen. In een groot deel van het land kon het gewone leven daarom lange tijd gewoon doorgaan.

Ook economisch viel de schade mee. Vietnam was in 2020 het enige Zuidoost-Aziatische land met economische groei.

Maar het succes kon niet blijven duren, zegt Guy Thwaites, een Britse arts die bij een tropisch ziekenhuis in Ho Chi Minhstad werkt. “Als je naar de lange grens van Vietnam kijkt, weet je dat een grotere uitbraak onvermijdelijk is. Wat mij verrast, is dat Vietnam er zo lang in geslaagd is het virus buiten te houden.”

Thwaites wijt het snel oplopende aantal besmettingen aan de deltavariant, een mutatie van het coronavirus die voor het eerst in India opdook. “Deze variant is een stuk besmettelijker dan het oorspronkelijke virus. Daardoor is het veel moeilijker een uitbraak onder controle te krijgen.”

Vaccinatieplannen herzien

Het dwingt Vietnam de inentingsplannen te herzien. De Vietnamese overheid besloot eind vorig jaar niet mee te doen met het massaal inkopen van vaccins. In plaats daarvan vestigde het de hoop op de ontwikkeling van een eigen middel. Maar dat zal waarschijnlijk pas in 2022 beschikbaar zijn.

In de afgelopen weken ging Vietnam alsnog de markt op om grote hoeveelheden vaccins in te slaan, onder meer van Moderna, Pfizer en AstraZeneca. Het Vietnamese ministerie van gezondheid verwacht dit jaar zo’n 120 miljoen doses te ontvangen. Maar vaccineren kost tijd. Tot nu toe is slechts 1 procent van de Vietnamezen volledig ingeënt tegen corona. In mei volgend jaar moet dat 70 procent zijn.

Het positieve is dat ook de Vietnamezen nu het belang inzien van vaccinatie, aldus dokter Thwaites. “Veel mensen waren aanvankelijk huiverig, maar dat is nu snel aan het veranderen.”

China als eeuwige aartsvijand

Wel is er onrust over het binnenhalen van de Chinese vaccins Sinopharm en Sinovac. Veel Vietnamezen zien buurland China als de eeuwige aartsvijand die hun geliefde land wil veroveren. Op sociale media verklaarden tal van Vietnamezen dat ze onder geen beding een Chinees middel willen. De storm ging pas liggen toen bekendgemaakt werd dat de Chinese vaccins alleen worden gebruikt voor Chinese burgers en Vietnamezen die in China willen werken of studeren.

Ondertussen richt het virus economisch alsnog flinke schade aan. De strenge maatregelen en het dichthouden van de grenzen raakt miljoenen Vietnamezen. In Ho Chi Minhstad neemt de armoede zichtbaar toe, vertelt onderzoeker Ba Linh Tran. “Gelukkig zijn er veel mensen die anderen helpen. Er zijn er die iedere dag grote hoeveelheden eten koken en dat dan uitdelen op straat.”

In Trans stad zal voorlopig nog een lockdown gelden. Maar met een op gang komende vaccinatiecampagne is er licht aan het eind van de tunnel. “Mijn vader en moeder kregen onlangs hun eerste prik. Dat was een flinke opluchting.”

Zuidoost-Azië in de ban van zware corona-uitbraak

Ook elders in Zuidoost-Azië strijden landen tegen corona en dan vooral tegen de deltavariant. Thailand, Maleisië, Indonesië en Myanmar hadden de afgelopen weken allemaal meer besmettingen dan ooit tevoren. Zo meldde Thailand dinsdag 19.843 nieuwe besmettingen en een recordaantal van 235 coronadoden binnen 24 uur. In Indonesië overlijden sinds half juli dagelijks meer dan duizend mensen aan corona.

Vaccineren gaat nog langzaam. In Thailand is nog geen 7 procent van de bevolking volledig ingeënt, in Indonesië iets meer dan 9 procent. Laos, Cambodja en Maleisië doen het iets beter, maar alleen in Singapore is inmiddels meer dan de helft van de inwoners volledig gevaccineerd.

Lees ook:

Deze golf zag India niet aankomen: aan alles is tekort

Het ging een jaar lang relatief goed in India, maar nu verspreidt het coronavirus zich plots heel snel. ‘De overheid had hier beter voor moeten plannen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden