Kernwapens

Defensie VS: China breidt nucleair wapenarsenaal fors uit

Voertuigen met intercontinentale kernraketten in de Chinese hoofdstad Beijing tijdens de 70ste verjaardag van de Volksrepubliek China in 2019.
 Beeld EPA
Voertuigen met intercontinentale kernraketten in de Chinese hoofdstad Beijing tijdens de 70ste verjaardag van de Volksrepubliek China in 2019.Beeld EPA

China versnelt de uitbreiding van zijn nucleaire wapenarsenaal ‘aanzienlijk’ en zou het aantal kernkoppen tegen 2035 bijna kunnen verviervoudigen. Dat stelt het Amerikaanse ministerie van Defensie in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Redactie Trouw

Het ministerie van Defensie schat dat China over ruim tien jaar ‘wellicht’ over zo'n 1.500 operationele kernkoppen zal beschikken, tegenover een huidig aantal van ongeveer 400.

Vorig jaar verklaarde het Pentagon nog dat het aantal Chinese kernkoppen tegen 2030 tot minstens 1.000 zou kunnen stijgen. De Amerikaanse regering maakte toen ook bekend zelf sinds september 2020 over een voorraad van 3.750 kernkoppen te beschikken. Sinds 1994 hebben de VS naar eigen zeggen ook al 11.683 kernkoppen ontmanteld.

Het Pentagon noemt de uitbreiding van het Chinese kernwapenarsenaal ‘zorgwekkend’ en ‘destabiliserend voor de regio’, aldus woordvoerder Pat Ryder, die tevens zei te hopen dat de VS met China ‘een open dialoog kunnen onderhouden om ervoor te zorgen dat er transparantie is en dat we begrijpen wat de bedoeling hierachter is’.

Zowel de Verenigde Staten als China hebben het Non-proliferatieverdragverdrag ondertekend. Het Verdrag over de niet-verspreiding van kernwapens, is een pact dat het bezit van kernwapens juist beperkt. Het is gebaseerd op drie pijlers: non-proliferatie, het terugdringen van de kernwapenvoorraad en het recht om kernenergie voor vreedzame toepassingen te gebruiken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden