Detentie

Deense ex-minister veroordeeld voor het scheiden van getrouwde, minderjarige asielzoekers

De Deense oud-minister Inger Stojberg op archiefbeeld uit 2016. Beeld AFP
De Deense oud-minister Inger Stojberg op archiefbeeld uit 2016.Beeld AFP

Een Deens hof heeft de oud-minister van immigratie tot twee maanden detentie veroordeeld vanwege het ‘duidelijk onwettig’ besluit om asielzoekende echtparen van elkaar te scheiden.

Seije Slager

Ze stond altijd al een no-nonsense-ontmoedigingsbeleid voor, maar op maandag heeft Inger Stojberg ook zelf kennis gemaakt met de sterke arm der wet. De Deense politica, die tussen 2015 en 2019 minister van immigratie was, werd veroordeeld tot een detentie van twee maanden, vanwege haar beleid om asielzoekende echtparen gedwongen van elkaar te scheiden, als een van de partners minderjarig was. Het is nog onduidelijk of ze die onder huisarrest mag uitzitten, of naar de gevangenis moet.

De straf werd uitgesproken door de Rijksraad, een speciaal rechtsprekend orgaan om ambtsmisdaden van politici te vervolgen. Het was pas de zesde keer sinds 1849 dat het speciale hof bijeenkwam, en pas de derde veroordeling die het in al die jaren uitsprak. De Rijksraad beriep zich onder andere op documenten die aantoonden dat Stojberg vooraf door ambtenaren was gewaarschuwd dat haar beleid in strijd was met de wet, en concludeerde dat ze ‘expres of door grote nalatigheid’ de plichten van haar ambt had verwaarloosd.

Het parlement moet nu stemmen of ze nog parlementslid kan blijven. De zaak werd aangebracht door een parlementaire onderzoekscommissie, die eerder al concludeerde dat het beleid van Stojberg ‘duidelijk onwettig’ was.

Minieme leeftijdsverschillen

Stojberg hield vol onschuldig te zijn; haar mond zakte open toen ze het vonnis aanhoorde. “Ik ben heel, heel verbaasd. Volgens mij hebben de Deense waarden vandaag verloren”, zei ze naderhand. “Ik wilde en wil nog steeds alleen die meisjes beschermen”. Volgens Stojberg is een huwelijk waarin een van de partners minderjarig is onder dwang gesloten zijn.

Maar haar tegenstanders hebben daar altijd tegenin gebracht dat ze er ook een afschrikwekkend effect mee beoogde. Bij de paren werd niet naar individuele gevallen gekeken. Ook als beide partners minderjarig waren, en het leeftijdsverschil miniem, of er kinderen in het spel waren, werden de echtparen van elkaar gescheiden.

In totaal kregen 23 echtparen te maken met het Deense beleid. De vrouwen waren tussen de 15 en 17, de mannen tussen de 15 en 32. De meesten van hen waren op de vlucht uit Syrië.

Ontdaan van juwelen

Stojberg gold altijd al als een controversiële figuur, die in haar tijd als minister, tussen 2015 en 2019 in een centrum-rechtse coalitie, met draconische maatregelen de immigratie wilde tegengaan. Zo liet ze uitgeproduceerde asielzoekers op een afgelegen eilandje opsluiten, en maakte ze beleid waarbij asielzoekers bij aankomst in Denemarken van hun waardevolle eigendommen zouden kunnen worden ontdaan, waaronder ook persoonlijke juwelen.

Lees ook:

Mensenrechtenactivisten woedend over Deens plan om asielzoekers in Rwanda op te vangen

De VN, de EU en mensenrechtenclubs reageren uiterst kritisch op een Deens plan om asielzoekers op te vangen buiten Europa. ‘Dit is gestoord, dit is absurd.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden