Amerikaanse Azië-reis

De zus van Kim Jong-un waarschuwt VS: Als jullie rustig willen slapen, stop dan met de militaire oefeningen

Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, haalde dinsdag hard uit naar de VS.  Beeld EPA
Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, haalde dinsdag hard uit naar de VS.Beeld EPA

Militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea brengen de vrede met Noord-Korea in gevaar. Als de VS de komende jaren ‘rustig willen slapen’ dan moeten ze stoppen met die oefeningen, waarschuwt de zus van de Noord-Koreaanse leider.

Het Noord-Koreaanse regime sloeg dinsdag een harde toon aan, een dag voor het Amerikaans top-overleg met de Zuid-Koreanen in Seoul. ‘De geur van cordiet die over de grens waait’ zal vrede niet dichterbij brengen, zo waarschuwde Pyongyang met een verwijzing naar een hoogexplosieve stof, die veel is gebruikt in vuurwapens en raketten. De waarschuwing, zoals gebruikelijk opgesteld in nogal gezwollen taal, is afkomstig van Kim Yo-jong. De jongere zus van dictator Kim Jong-un is vaker degene die namens het regime harde boodschappen afgeeft.

De oefeningen waar Noord-Korea naar verwijst zijn routine voor de VS en hun bondgenoot Zuid-Korea, maar ze worden door Pyongyang altijd als bedreigend ervaren. Deze keer zijn ze op kleine schaal en helemaal online uitgevoerd, met computersimulaties, vanwege de coronapandemie.

Klassieke diplomatie

De Noord-Koreaanse boodschap is opmerkelijk, omdat het de eerste keer is in vele maanden dat Pyongyang zich direct tot de Amerikanen richt. Pogingen van de regering van president Joe Biden om contact te leggen met Noord-Korea zijn tot nu toe op niets uitgelopen, zo meldden Amerikaanse media eerder. De stilte die is ingetreden tijdens de termijn van president Trump duurt nog altijd voort. Hij had twee topontmoetingen met Kim, die uiteindelijk behalve mooie woorden niets opleverden.

Biden en zijn minister van buitenlandse zaken Antony Blinken vertrouwen op klassieke diplomatie: eerst contact leggen, dan onderhandelingen door lagere vertegenwoordigers en pas als er afspraken gemaakt kunnen worden eventueel een ontmoeting op hoger niveau. Maar het grote probleem ligt nog altijd op tafel: Noord-Korea wil geen afstand doen van zijn kernraketten, waarmee het ook de VS kan treffen.

Blinken en zijn collega Lloyd Austin van defensie overleggen woensdag met hun Zuid-Koreaanse collega’s. Noord-Korea zal daar hoog op de agenda staan, zeker na de verklaring van Kim Yo-jong. Ook de relatie met China zal ter sprake komen. Blinken en Austin waarschuwden dinsdag samen met hun Japanse collega’s, na overleg in Tokio, dat China moet afzien van ‘dwang en destabiliserend gedrag richting anderen in de regio’. Vrijdag ontmoet Blinken zijn Chinese collega Wang Yi in Alaska.

Lees ook:

De klassieke diplomatie is terug: VS zoeken bondgenoten op in wedloop met China

De Amerikaanse ministers van buitenlandse zaken en defensie bezoeken Oost-Azië. Ze willen eerst de bondgenoten peilen, voordat ze de confrontatie met China aangaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden