Jemen

De VS zetten Houthi’s op terreurlijst met ‘desastreuse gevolgen voor Jemen’

Leden van de Houthi-beweging bezoeken de graven van omgekomen strijders in Sanaâ Beeld EPA
Leden van de Houthi-beweging bezoeken de graven van omgekomen strijders in SanaâBeeld EPA

Als het aan de Amerikaanse minister Mike Pompeo ligt, komen de Houthi’s op de lijst van terroristische groeperingen te staan. Dit kan desastreuse gevolgen hebben voor Jemens burgerbevolking, waarschuwen hulporganisaties.

In de laatste dagen van Trumps presidentschap wordt het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten nog even opgeschud. Minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo kondigde zondag aan dat hij de Houthi-beweging in Jemen als een buitenlandse terroristische organisatie wil oormerken. Tenzij het Congres Pompeo’s besluit verwerpt, zullen de Houthi’s vanaf 19 januari door de Verenigde Staten als een terroristische organisatie gezien worden.

De Houthi’s zijn een van de vele groeperingen die meevechten in Jemens burgeroorlog, die het land sinds 2014 verscheurt. De groepering heeft het noordelijke deel van Jemen in handen, waaronder de hoofdstad Sanaa. Met steun van Iran vechten ze tegen de regeringstroepen van president Hadi en de separatistische Southern Transitional Council, die beide in het zuiden van het land actief zijn en gesteund worden door een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. Volgens hulporganisaties ondergaat Jemen de ergste humanitaire crisis ter wereld: hongersnood, cholera-uitbraken en bittere armoede teisteren het land al jarenlang.

Criminalisering van humanitaire hulp?

Diezelfde hulporganisaties luiden nu alarm na de aankondiging van Pompeo om de Houthi’s als terroristische organisatie te beschouwen. Ze vrezen dat dit besluit de levering van voedsel en medicijnen aan de bevolking van Jemen in gevaar brengt.

Doordat de Houthi’s de controle hebben over een groot deel van het land moeten de organisaties met hen onderhandelen over de logistiek van het leveren van hulpgoederen. Als de rebellengroep op de lijst van terroristische organisaties komt te staan dan gelden daar andere regels voor. De hulporganisaties kunnen dan namelijk onderworpen worden aan financiële sancties of zelfs strafrechtelijke vervolging als ze zaken doen met de Houthi's.

Eind vorig jaar ging het gerucht al rond dat Pompeo de Houthi’s op de terreurlijst wilde zetten. Jan Egeland – hoofd van de hulporganisatie Norwegian Refugee Council – liet zich hier toen stevig over uit. “We moeten kunnen onderhandelen over toegang van onze hulpgoederen en de bescherming van burgers met alle partijen van een conflict”, zo liet Egeland weten in een persbericht. “Onze humanitaire hulp mag niet gecriminaliseerd worden.”

Pompeo heeft laten weten maatregelen te kunnen nemen om “bepaalde humanitaire activiteiten en geïmporteerde goederen” te ontzien, maar het is niet duidelijk welke zaken Pompeo hier precies mee bedoelt.

Sabotage-poging

In de laatste dagen van Trumps presidentschap heeft Pompeo nog meer controversiële diplomatieke stappen gezet. Zaterdag haalde hij zich bijvoorbeeld de woede van China op de hals nadat hij de restricties voor diplomatieke contacten tussen de Verenigde Staten en Taiwan ophief. Volgens politieke analisten kan deze last-minute diplomatieke bedrijvigheid gezien worden als een poging om het buitenlandbeleid van Biden te frustreren, nog voor zijn beëdiging op 20 januari.

Lees ook:

VN-baas waarschuwt voor ernstige hongersnood in Jemen

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, waarschuwt voor een ernstige voedselcrisis met miljoenen doden in het door de burgeroorlog verscheurde land Jemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden