ProfielEmma Coronel Aispuro

De vrouw die El Chapo’s imago moest oppoetsen, is opgepakt

Emma Coronel Aispuro is de vrouw van Joaquín Guzmán, die bekend staat als El Chapo. Beeld Reuters
Emma Coronel Aispuro is de vrouw van Joaquín Guzmán, die bekend staat als El Chapo.Beeld Reuters
Jan-Albert Hootsen

Tijdens de rechtszaak tegen Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán, begin 2019, wekte ze eerder de indruk een fotomodel te zijn dan de vrouw van ’s werelds beruchtste drugsbaron.

Stijlvol gestoken in merkkleding flaneerde Emma Coronel Aispuro vol zelfvertrouwen langs de journalisten die zich bij de rechtbank in New York hadden geposteerd, glimlachend en vragen beantwoordend. In de rechtszaal zocht ze steeds contact met haar man; tijdens een van de zittingen droegen ze beide, schijnbaar vooraf afgesproken, bordeauxrode kledingstukken.

Zelf beweerde Coronel (nu 31) dat ze haar man “nooit iets illegaals” heeft zien doen. “Ze hebben hem veel te veel bekendheid gegeven”, zei ze in een interview op televisiezender Telemundo in december 2018. “Ik weet zeker dat het goed komt.”

Het kwam niet goed met El Chapo, de oprichter van het Sinaloakartel, een van de grootste en gewelddadigste drugsbendes van Mexico. Op 17 juli 2019 werd hij tot levenslang veroordeeld, onder meer voor drugshandel.

Haar leven leek probleemloos door te kunnen

Coronel leek na de veroordeling van haar man probleemloos door te kunnen met haar leven. Tot afgelopen maandag, toen ze werd gearresteerd in Virginia. Volgens het Amerikaanse ministerie van justitie is ze schuldig aan het faciliteren van drugshandel naar de Verenigde Staten. Ook zou ze hebben meegewerkt aan de spectaculaire ontsnapping van haar man in 2015 uit een extra beveiligde gevangenis bij Mexico-Stad, door een kilometerslange tunnel, en deel hebben genomen aan een samenzwering tot nóg een ontsnappingspoging in 2017. In 2001 ontsnapte hij ook al eens uit een gevangenis.

Emma Modesta Coronel Aispuro ontmoette El Chapo in 2007, toen ze nog een tiener was en ruim dertig jaar jonger dan hij, in een dorpje in de bergen van de Noord-Mexicaanse deelstaat Durango. Ze was de winnaar van een missverkiezing en de dochter van een luitenant van de drugsbaron. Ze trouwden nog dezelfde dag. In 2011 werden de dochters van het paar, een tweeling, geboren in de Verenigde Staten.

Coronel was lang een mysterie voor het Mexicaanse publiek. Behalve dat ze piepjong was, was er niet veel bekend over de vrouw van El Chapo, wiens Sinaloakartel jarenlang met grof geweld tonnen drugs naar de Verenigde Staten smokkelde. Dat veranderde in 2014. De drugsbaron werd gearresteerd, wist een jaar later te ontsnappen, werd na een spectaculaire klopjacht opnieuw opgepakt en aan de Verenigde Staten uitgeleverd.

Ze schopte het zelfs tot influencer

Vanaf dat moment verscheen Coronel bij tijd en wijle in de media, schijnbaar in het kader van een media-offensief om het imago van haar man op te poetsen. Ze schopte het zelfs tot influencer; op Instagram heeft ze meer dan een half miljoen volgers.

Aan dat glamoureuze leven kwam deze week dus abrupt een einde, hoewel ze volgens de Britse auteur Malcolm Beith, die het boek The Last Narco over de jacht op haar man schreef, niet hetzelfde lot beschoren zal zijn als El Chapo. “Ze komt er hoogstwaarschijnlijk met een paar jaar in de cel vanaf.”

Lees ook:

President Mexico gaf zelf opdracht om de zoon van El Chapo vrij te laten

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft vrijdag toegegeven dat hij vorig jaar persoonlijk opdracht heeft gegeven een zoon van de beruchte Mexicaans drugsbaron El Chapo vrij te laten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden