Voorverkiezingen VS

De uitslag van Michigan belooft niet veel goeds voor Bernie Sanders, toch gaat hij door

Jill en Joe Biden. Beeld REUTERS
Jill en Joe Biden.Beeld REUTERS

Bernie Sanders lijkt weinig kans meer te maken op de Democratische nominatie voor het presidentschap.

Bas den Hond

Bernie Sanders heeft dinsdagnacht opnieuw een zware electorale klap geïncasseerd, maar knock-out is hij nog niet. Hij zei woensdag, na zijn verlies bij Democratische voorverkiezingen in de cruciale staat Michigan, uit te kijken naar het tv-debat op zondag met zijn concurrent, ex-vicepresident Joe Biden.

Maar Amerikaanse media en prominente Democraten geven de senator uit Vermont weinig kans meer op het veroveren van de Democratische nominatie voor het presidentschap. Van de zes staten waar gestemd werd, won Sanders alleen in North Dakota, een kleine staat, waar dus niet veel afgevaardigden te winnen waren voor de Democratische conventie, die de genomineerde van de partij aanwijst. In de veel belangrijkere staat Washington wordt nog geteld; daar stond hij praktisch gelijk met Biden.

Biden won in het kleine Idaho, de grotere staten Mississippi en Missouri, en sleepte dus de hoofdprijs Michigan in de wacht. Vooral op die laatste staat had Sanders zijn hoop gevestigd. Hij won er vier jaar geleden van Hillary Clinton. Biden klopte hem nu met 53 tegen 36 procent van de stemmen.

Brede steun voor Biden

De voorlopige stand in het aantal veroverde afgevaardigden was woensdag 860-710. Voor een meerderheid op de conventie zijn 1991 stemmen nodig. In meer dan de helft van de staten moet nog worden gestemd. Maar gezien de brede steun die Biden tot nu toe krijgt, van witte en zwarte kiezers, hoog- en laagopgeleid, lijkt het onwaarschijnlijk dat Sanders hem nog kan inhalen.

Het was reden voor Andrew Yang, een van de gegadigden voor de nominatie die de strijd al had opgegeven, om zich voor Biden uit te spreken. Niet omdat die zijn voorkeur had, maar omdat wat hem betreft de kiezers al gesproken hebben. “Ik heb altijd gezegd dat ik de Democratische genomineerde zou steunen, wie het ook is. En het is duidelijk dat het Joe Biden wordt.”

Ook American Bridge, een van de grootste politieke actiecomités die de Democratische Partij steunt, gaat er nu van uit dat de conventie in juli de ex-vicepresident zal nomineren. De organisatie heeft meteen ruim twee miljoen dollar op tafel gelegd om in de sleutelstaat Pennsylvania tv-advertenties uit te zenden waarin Biden wordt aangeprezen.

Sanders gaat door

Biden zelf bevestigt dat beeld natuurlijk maar al te graag. In een toespraak dinsdagavond voor medewerkers bedankte hij Sanders en diens aanhangers voor hun inzet en enthousiasme en riep hij op tot eenheid: “We hebben een gemeenschappelijk doel: Donald Trump verslaan.”

Maar zo ver is Sanders nog niet. Hij maakte bekend dat hij doorvecht. Biden mag dan volgens vele kiezers de aangewezen man zijn om Trump te verslaan, in peilingen hebben Sanders’ ideeën de meeste steun, betoogde hij. “We hebben het ideologische debat gewonnen, maar dat over ‘verkiesbaarheid’ verloren.”

En dus wil Sanders zijn tegenstander zondag moeilijke vragen stellen. Hoe wil die een einde maken aan het hoge aantal Amerikanen dat bankroet gaat door hoge ziektekosten? Hoe wil hij een einde maken aan het massale opsluiten van vooral niet-witte Amerikanen?

Mogelijk ziet Sanders dat debat als zijn laatste kans om het tij nog te keren. Het kan ook een slotoffensief zijn in een ideologische strijd die hij al meer dan vier jaar succesvol voert. Een aantal van zijn ideeën, die een paar jaar geleden nog veel te radicaal waren, zijn nu vanzelfsprekende Democratische standpunten geworden. Misschien dat hij Biden na nog meer stappen in die richting vrij baan geeft naar de nominatie.

Lees ook:

Biden en Sanders dwingen de Democraten tot een strategische keus

Na de overwinning van Joe Biden in de Democratische voorverkiezingen voor een presidentskandidaat, presenteert die zich als de enige die Bernie Sanders nog kan tegenhouden, schreef Bas den Hond in zijn column.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden