Gastles

De term apartheidsstaat gaat de Israëlische regering te ver

Demonstranten protesteerden vorig jaar in Tel Aviv tegen uitbreiding van Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.  Beeld AFP
Demonstranten protesteerden vorig jaar in Tel Aviv tegen uitbreiding van Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.Beeld AFP

Als het aan de Israëlische minister van onderwijs ligt, mag mensenrechtenorganisatie B'Tselem geen lezingen meer op scholen houden, nadat die Israël een apartheidsstaat noemde.

De Israëlische schoolgebouwen staan er leeg bij sinds het land opnieuw in een lockdown is gegaan. Kinderen volgen hun lessen – zoals op zoveel plekken ter wereld – via Zoom. Maar ondertussen wordt er in het land fel discussie gevoerd over wat er gezegd mag worden in deze schoolklassen. Minister van onderwijs Yoav Galant liet zondag via Twitter weten dat alle organisaties die Israël een apartheidsstaat noemen niet langer welkom zijn om lessen te geven in Israëlische scholen.

De uitspraak van de minister lijkt een directe aanval op een van Israëls grootste mensenrechtenorganisaties, B’Tselem. Vorige week publiceerde de organisatie een rapport waarin ze Israël bestempelt als apartheidsstaat. Het rapport stelt dat Israël nog vaak wordt gezien als een democratische staat met daarnaast de bezette gebieden – de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en Gaza – maar dit is volgens B’Tselem een achterhaald beeld.

Volgens de organisatie zijn de grenzen tussen Israël en de bezette gebieden inmiddels vervaagd; er wonen bijvoorbeeld honderdduizenden Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, en Oost-Jeruzalem is praktisch geannexeerd door de Israëlische staat. Zowel Israëliërs als Palestijnen leven volgens het rapport onder één systeem, waar verschillende rechten voor verschillende bevolkingsgroepen gelden. “Dit kwalificeert als een apartheidsstaat”, concludeert B’Tselem.

Bezetting of apartheid

Hoewel minister Galant de mensenrechtenorganisatie vanwege deze uitspraak wil weren uit Israëlische scholen, is het nog onduidelijk of dit hem gaat lukken. Volgens Adalah, een juridische non-profitorganisatie, heeft de minister niet de wettelijke bevoegdheid om mensenrechtenorganisaties de toegang tot Israëlische scholen te ontzeggen.

De Israëlische regering heeft de typering van Israël als apartheidsstaat altijd verworpen. De term is ontleend aan Zuid-Afrika’s systeem van raciale segregatie dat tot in de jaren negentig in stand werd gehouden, en is daardoor erg beladen. Volgens veel Israëliërs is de term dan ook te radicaal. “Bezetting, zeker weten. Apartheid, absoluut niet”, zo liet Alon Pinkas, Israëls oud-consul in New York, weten aan persbureau AP.

B’Tselem is in ieder geval niet van plan om zich iets aan te trekken van het besluit van de minister. “Wij zijn vastberaden om vast te houden aan de missie om de realiteit te documenteren, te analyseren, en vervolgens te delen met het Israëlische publiek en de rest van de wereld,” laat perswoordvoerder Amit Gilutz weten. De organisatie heeft de eerste lezing intussen alweer gegeven aan een groep scholieren uit Haifa, via Zoom.

Lees ook:

Israël bouwt de Westoever onverstoorbaar vol

De groei van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever komt voorlopig niet ten einde. De regering geeft groen licht voor bijna vijfduizend extra woningen, ook al zijn die volgens het internationaal recht illegaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden