Afghanistan

De Taliban hebben Lashkar Gah bijna ingenomen, en krijgen voor het eerst een provinciehoofdstad in handen

Afghaanse soldaten in Lashkar Gah. De Taliban staan op het punt de stad in te nemen. Beeld AP
Afghaanse soldaten in Lashkar Gah. De Taliban staan op het punt de stad in te nemen.Beeld AP

De Afghaanse stad Lashkar Gah dreigt in handen te vallen van de Taliban. Militairen proberen de provinciehoofdstad van Helmand nog te redden, maar de Taliban hebben al negen van de tien districten in handen. Als Lashkar Gah valt dan verkrijgen de Taliban weer voor het eerst de controle over een provinciehoofdstad.

De Taliban patrouilleren inmiddels openlijk de straten

Het Afghaanse leger heeft alle inwoners opgeroepen onmiddellijk de stad te verlaten, maar veel burgers durven hun huizen niet uit door de hevige gevechten. Inwoners vertelden aan persbureau AP dat de Taliban inmiddels openlijk in de straten patrouilleren.

Elite-eenheden worden vanuit hoofdstad Kabul naar Lashkar Gah gestuurd ter versterking, maar de vraag is of zij de situatie weer onder controle kunnen krijgen. Volgens de ondervoorzitter van de Helmandse provincieraad, Majid Akhund, zouden de Taliban de belangrijkste delen en gebouwen van de stad hebben overgenomen, waaronder de televisie- en radiostations. Die zijn onmiddellijk afgesloten. Het Afghaanse regeringsleger heeft nog een aantal regeringsgebouwen in handen, waaronder het lokale politiekantoor en militaire basis.

Nieuwe bombardementen op komst

De Afghaanse luchtmacht probeerde dinsdag met luchtaanvallen de opmars van de Taliban in de stad te stuiten. De oproep van de Afghaanse legerleiding aan burgers om de stad te verlaten wijst erop dat er nieuwe bombardementen op komst zijn. De Afghaanse generaal Sami Sadat probeerde de burgers gerust te stellen: “We zullen de Taliban niet sparen, ik weet dat het zwaar is, maar we doen het voor jullie toekomst. Vergeef ons als jullie ontheemd raken voor een aantal dagen, maar vertrek zo snel mogelijk.”

De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken belde dinsdag de Afghaanse president Ashraf Ghani op en zegde Kaboel alle steun toe, zonder daar verder invulling aan te geven. Ook moeten volgens Blinken de vredesonderhandelingen met de Taliban snel hervat worden en alle partijen streven naar een ‘inclusieve politieke oplossing’.

Dezelfde dag liet de Amerikaanse Speciale Gezant voor Afghanistan, Zalmay Khalilzad, tijdens een conferentie zijn blik schijnen over de vredesonderhandelingen met de Taliban: “Op dit moment eisen zij (de Taliban, red.) het leeuwendeel van de macht in een volgende regering.”

Lees ook:

Volledige instorting Afghaans leger dreigt: militairen nemen de benen uit angst voor Taliban

De Taliban zijn met een haast onstuitbare opmars bezig in Afghanistan. Nu de Amerikanen grotendeels zijn vertrokken, vlucht het Afghaanse leger waar de Taliban verschijnen. Een volledige instorting van het leger dreigt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden