Zimbabwe

De steden van Zimbabwe lijken op spooksteden, sinds het leger de protesten smoort

De straten van Harare liggen er vrijdag verlaten bij. Leger en politie hebben  de grote demonstratie tegen het regime van president Emmerson Mnangagwa onmogelijk gemaakt.  Beeld EPA/AARON UFUMELI
De straten van Harare liggen er vrijdag verlaten bij. Leger en politie hebben de grote demonstratie tegen het regime van president Emmerson Mnangagwa onmogelijk gemaakt.Beeld EPA/AARON UFUMELI

De president van Zimbabwe gebruikt de coronapandemie om tijdens de lockdown criticasters de mond te snoeren.

Erik van Zwam

De grote demonstratie vrijdag tegen corruptie en het autoritaire regime van president Emmerson Mnangagwa, is gesmoord. De straten in de hoofdstad van Harare waren verlaten, op vele honderden soldaten en agenten van de oproeppolitie en veiligheidsdiensten na.

Eerder deze week hadden ze de bestaande wegversperringen in alle grote steden versterkt. Bezoekers van Harare werden teruggestuurd. Mnangagwa noemde het aangekondigde protest op vrijdag “een opstand om een democratisch gekozen regering omver te werpen”. Hij kondigde aan de demonstratie hard te zullen neerslaan.

En zo leken de steden in Zimbabwe vrijdag op spooksteden. Op sociale media waren enkele foto’s van eenzame demonstranten in buitenwijken met een protestbord op hun buik te zien. Met de hashtag #ZanuPFMustGo werd het een virtueel protest tegen de regeringspartij Zanu-PF.

Kritische geluiden de kop ingedrukt

Het broeit al weken in het straatarme land. De aanhoudende lockdown in verband met de coronapandemie wordt misbruikt door Mnangagwa en zijn regering om alle kritische geluiden de kop in te drukken en prominente oppositieleden te arresteren.

Oppositieleider Jacob Ngarivhume, die opriep tot de 31 juli-demonstratie, werd opgepakt. Ook onderzoeksjournalist Hopewell Chin’ono, die corruptie in regeringskringen met coronabestrijdingsgeld blootlegde, werd gearresteerd.

De politie publiceerde deze week een namenlijst met de ‘14 most wanted’. Allemaal criticasters van Mnangagwa en zijn trawanten. Op de lijst staat ook de naam van de bekende leider van de overkoepelende vakbond ZCTU in Zimbabwe, Peter Mutasa. De redenen voor de arrestatiebevelen van de veertien vermeldde de politie niet.

De prijs van de rigoureuze lockdown

De Zanu-PF partij maakte deze week de vakbondsleiders van ZCTU uit voor terroristen. Ook werd de Amerikaanse ambassadeur in Harare, Brian Nichols, gebrandmerkt als misdadiger , omdat hij zich uitsprak tegen de arrestaties van de Chin’ono en Ngarivhume. De Zanu-PF woordvoerder dreigde dat de Amerikaanse ambassadeur binnenkort kon vertrekken.

Sinds maart van dit jaar zit Zimbabwe in lockdown; inmiddels is er een avondklok van zes tot zes uur, waarbij niemand de straat op mag. In Zimbabwe zijn tot nu 3092 mensen besmet met corona en vielen 53 doden. De uitbraak valt tot nu toe reuze mee, maar de rigoureuze lockdown komt met een prijs.

De hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties sprak eind vorige week in een persbericht zijn bezorgdheid uit over signalen dat de autoriteiten de Covid-19 pandemie misbruiken als voorwendsel om de vrijheid van meningsuiting, demonstratie en vergadering onmogelijk te maken. Hij uitte ook kritiek op het politiegeweld in Zimbabwe.

Sinds maart dit jaar zijn 105.000 mensen in het land gearresteerd voor het overtreden van coronaregels, zo maakte de politie in Harare bekend.

Economische neergang

Niet alleen door de aanhoudende repressie lopen de spanningen op, maar ze worden ook gevoed door de gigantische economische neergang, met inmiddels een inflatie van meer dan 700 procent op jaarbasis. Door de lockdown kunnen de meeste mensen al maanden niet werken, als ze al werk hebben. Oogsten staan op het land te verkommeren.

De Wereldvoedselorganisatie WFP waarschuwde dat voor het eind van dit jaar circa 60 procent van de bevolking honger lijdt. De organisatie trekt nog eens 250 miljoen dollar uit om de komende maanden acht miljoen Zimbabwanen van basisvoedsel te voorzien, maar waarschuwt dat het geld zo goed als op is.

Lees ook:

‘Zimbabwe is slechter af met president Mnangagwa dan vroeger met Mugabe’.

Vakbondsleider Peter Mutasa uit Zimbabwe wordt beticht van hoogverraad, maar gaat door met de strijd. ‘Het brute geweld tegen de bevolking wordt erger. Mensen worden in hun eigen huis met de dood bedreigd.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden