Oorlog in Oekraïne

De sleutelmomenten in de oorlog in Oekraïne: een tijdlijn

Een tentoonstelling van posters over de oorlog in de Oekraïense hoofdstad Kiev.  Beeld ANP / EPA
Een tentoonstelling van posters over de oorlog in de Oekraïense hoofdstad Kiev.Beeld ANP / EPA

De oorlog in Oekraïne is al zes maanden bezig en Ruslands invasie lijkt vast te lopen. Wat waren de sleutelmomenten die tot de huidige situatie hebben geleid?

Freek Dijkstra

21 februari: Poetin erkent Donetsk en Loegansk

In een televisietoespraak erkent de Russische president Vladimir Poetin de ‘volksrepublieken’ van Donetsk en Loegansk. Hij ontkent daarbij dat Oekraïne een legitieme staat is. Een Russische inval lijkt aanstaande.

24 februari: Rusland valt Oekraïne binnen

’s Ochtends vroeg kondigt Poetin een ‘speciale operatie’ aan om Oekraïne te ‘denazificeren’ en ‘genocide’ tegen etnische Russen in de Donbas tegen te gaan. Rusland valt Oekraïne aan op drie fronten: Kiev wordt aangevallen vanuit Wit-Rusland, in het zuiden valt Rusland binnen vanaf de Krim, en in het oosten vanaf de grens en vanuit de separatistische gebieden.

null Beeld brechtje rood
Beeld brechtje rood

10 maart: 1,3 miljoen mensen ontvluchten Kiev

Terwijl de Russen Kiev naderen, proberen inwoners weg te komen. Er staan lange files buiten Kiev, bijna 1,3 miljoen mensen zijn op de vlucht. In heel Oekraïne zijn dat er nog veel meer; Europese landen verwelkomen de vluchtelingen. In Turkije mislukken vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne.

1 april: Kiev ontzet, massamoord Boetsja

Als het Oekraïense leger de Russische aanval op Kiev heeft weerstaan en de Russen zich terugtrekken uit omliggende gebieden, komen de eerste bewijzen naar buiten dat de Russen oorlogsmisdaden hebben gepleegd in de voorstad Boetsja.

14 april: Russisch vlaggenschip de Moskva zinkt

Op de Zwarte Zee vergaat het belangrijkste schip van de Russische Zwarte Zee-vloot, de Moskva. Oekraïne zegt de kruiser met raketten te hebben getroffen, maar Rusland stelt dat een brand aan boord het schip deed zinken. Het is het grootste Russische marineschip dat vergaat sinds de Tweede Wereldoorlog; en daarom een symbolische dreun voor de Russen.

19 april: Rusland lanceert Donbas-offensief

De Russen zijn teruggedrongen uit Kiev en Charkov, Rusland past zijn doelstelling aan. In plaats van het regime in Kiev omverwerpen, is het veroveren van de hele Donbas nu het primaire doel, zegt Poetin.

16 mei: Marioepol valt

Na lange gevechten in de Azov-staalfabriek nemen de Russen uiteindelijk Marioepol in. Er staat enkel nog een apocalytisch geraamte van de stad overeind, maar de Russen hebben nu een landbrug naar de Krim in handen.

25 juni: Aankomst Himars-raketten

Lang blijft Oekraïne vragen om zwaardere wapens aan het Westen. Met de komst van Amerikaanse Himars-raketten wordt de strijd gelijker: de Oekraïners kunnen nu de Russen over een lange afstand bestoken.

4 juli: Rusland claimt provincie Loegansk na inname Lisitsjansk

Rusland behaalt een belangrijke doelstelling nu het de complete provincie Loegansk onder controle krijgt. Als het ook de provincie Donetsk verovert, heeft het de complete Donbas in handen. Maar na de inname van Lisitsjansk stokt het Donbas-offensief en boekt Rusland nog maar weinig successen.

5 juli: Finland en Zweden vragen Navo-lidmaatschap aan

De Russische invasie in Oekraïne brengt de traditioneel neutrale landen Zweden en Finland ertoe het Navo-lidmaatschap aan te vragen. Na kort tegenstribbelen door Turkije is het toelatingsproces tot de Navo gestart. De alliantie krijgt er dan 1300 kilometer grensgebied met Rusland bij.

22 juli: Oekraïne en Rusland tekenen graandeal

Door de oorlog ligt de export van Oekraïens en Russisch graan grotendeels stil. Veel armere landen lijden hieronder, een wereldwijde voedselcrisis is ophanden. In Turkije wordt na weken onderhandelen een deal getekend waardoor graanschepen weer veilig kunnen vertrekken uit Oekraïense havens.

9 augustus: Explosies op de Krim

In een week tijd komen meerdere Russische munitiedepots op de Krim tot ontploffing waarbij negen gevechtsvliegtuigen worden vernietigd. Kiev houdt zich stil, maar Oekraïne lijkt verantwoordelijk. De Russen trekken hun vliegtuigen en materieel terug van de Krim, waardoor hun zuidelijke troepen worden verzwakt.

Lees ook:

‘Oekraïne werkt toe naar ideale situatie voor Cherson-offensief’

Als het Russische leger in de stad is geïsoleerd, probeert het Oekraïense leger Cherson te heroveren, verwacht Dick Zandee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden