NieuwsHeropening scholen

De scholen weer open in Denemarken en Zweden

Een lerares spreekt haar leerlingen van de Norrebro Park basisschool in Kopenhagen. In Denemarken gingen de basisscholen op 15 april alweer open, met als voorwaarde dat de lessen zoveel mogelijk buiten moesten worden gegeven.  Beeld AFP
Een lerares spreekt haar leerlingen van de Norrebro Park basisschool in Kopenhagen. In Denemarken gingen de basisscholen op 15 april alweer open, met als voorwaarde dat de lessen zoveel mogelijk buiten moesten worden gegeven.Beeld AFP

Maandagochtend liet de meerderheid van de Deense ouders hun kinderen achter op het schoolplein. De scholen openden eindelijk weer hun deuren, na een lange coronastop plus vakantie. Om drukte in de hallen en klaslokalen te beperken, verzochten schooldirecties moeders en vaders buiten te blijven.

Het Deense Ministerie voor Jeugd en Educatie kondigde bovendien een rits maatregelen af voor zowel basisscholen als het middelbaar onderwijs: niet meer dan 25 à 30 leerlingen per klaslokaal, regelmatig handen wassen en ontsmetten van deurklinken, iPads en speelgoed. Verder moeten leerlingen en docenten een meter afstand van elkaar houden tenzij een kind fysieke hulp nodig heeft of bijvoorbeeld getroost moet worden. Mondkapjes zijn in Denemarken geen onderdeel van coronamaatregelen voor schoolgangers. Leraren en leerlingen met symptomen moeten thuis blijven.

Kinderen en jongeren die om niet-vitale redenen naar een land met een negatief coronareisadvies zijn afgereisd, moeten bovendien twee weken thuisblijven en hebben in die periode geen recht op online onderwijs. Alleen in de stad Aarhus blijven de scholen nog zeker twee weken dicht na een forse uitbraak in de gemeente.

‘Waarom worden docenten als kanonnenvoer gebruikt?’

In Zweden is het meeste onderwijs nooit onderbroken geweest, behalve om de niet-epidemie gerelateerde reden 'zomer'. De zogeheten gymnasie-skolor, equivalenten van de Nederlandse bovenbouw voor jongeren boven de zestien, waren de enige scholen voor minderjarigen die wegens besmettingsgevaar tijdelijk waren gesloten. Met de aanvang van het nieuwe schooljaar gaan nu ook die scholen weer open, met de clausule dat schoolbesturen (deels) afstandsonderwijs mogen blijven aanbieden bij een verhoogd risico op virusspreiding, bijvoorbeeld als leerlingen tijdens de spits gebruik moeten maken van bus of trein.

De heropening roept gemengde gevoelens op. Iedereen onderkent het belang van de voortzetting van onderwijs voor deze groep leerlingen en de terugkeer naar een mate van normaliteit. Tegelijkertijd uit een groep docenten, vertegenwoordigd door de lerarenvakbond, haar zorgen. Want hoe kunnen ze sociale distantie praktiseren in overvolle klaslokalen en lerarenkamers? Waarom worden sommige beroepsgroepen, zoals buschauffeurs en kassamedewerkers, wel beschermd tegen besmetting door onder andere plexiglas, maar worden docenten als 'kanonnenvoer gebruikt?', vraagt leraar Christer Siljeström zich in het dagblad Dagens Nyheter af.

Vooralsnog ontbreken in Zweden nationale richtlijnen die het besmettingsgevaar in het middelbaar onderwijs moeten beperken. Ook mondkapjes zijn niet aan de orde. Sommige regio's nemen zelf het heft in handen. Zo verkondigt de epidemioloog Thomas Wahlberg van de regio Västra Götaland het op leerlingen toegepaste mantra: zwaai (en raak niet aan), fiets (in plaats van de bus te nemen), was je handen en blijf thuis bij de minste symptomen.

Lees ook:

Voor ouderen was de Zweedse coronastrategie niet zo succesvol

Zweden stond alleen met zijn beleid van vrijwillige coronamaatregelen. Het buitenland keek vol ongeloof toe. De Zweedse top-epidemioloog staat nog steeds achter dat beleid. Al had het beter gekund.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden