Nagorno-Karabach
De roep om een staakt-het-vuren in Nagorno-Karabach klinkt steeds luider
Vanuit verschillende hoeken van de wereld worden de strijdende partijen in Nagorno-Karabach gemaand de wapens neer te leggen. De VN-Veiligheidsraad deed dat al eerder deze week. Donderdag riepen ook Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten op tot een staakt-het-vuren. Deze landen zijn verenigd in de zogeheten Minsk-groep die probeert te bemiddelen in het decennia oude conflict dat draait om de status van de betwiste regio. De Armeense premier zei donderdag de oproep tot een staakt-het-vuren te verwelkomen maar dat het onmogelijk is om de bevolking van Nagorno-Karabach ‘onbeschermd’ te laten. Volgens de president van Azerbeidzjan kunnen de gevechten alleen stoppen als Armenië zich terugtrekt uit de regio.
Een week geleden is het conflict in de Kaukasische regio, die tot Azerbeidzjan behoort maar gerund wordt door etnische Armeniërs, opgelaaid. Hoe de gevechten precies verlopen is moeilijk vast te stellen; beide kanten beschuldigen elkaar van luchtaanvallen over en weer. Azerbeidzjan zegt dat Armenië met een aanval op vier dorpen burgerslachtoffers heeft gemaakt. Andersom liet Armenië weten zeven drones uit de lucht te hebben gehaald die vlakbij de hoofdstad Jerevan vlogen.
Slachtoffers
Bij gebrek aan internationale waarnemers is evenmin met zekerheid vast te stellen hoeveel slachtoffers er tot nu toe zijn gevallen. Het ministerie van defensie in Nagorno-Karabach meldde vrijdagochtend dat in de voorafgaande nacht 54 militairen zijn omgekomen. Het dodental onder de militairen zou daarbij op 158 zijn uitgekomen. Verder spreekt het van 11 burgerdoden. Azerbeidzjan zegt dat door Armeense raketten 19 burgers zijn gedood en 55 gewond zijn geraakt.
Ondertussen verlaten veel mensen de hoofdstad Stepanakert, meldt een verslaggever van de BBC die ter plekke is. Mannen zouden naar de frontlinie afreizen terwijl veel families richting de Armeense hoofdstad Jerevan vluchten.
Lees ook:
Armenië tegen Azerbeidzjan? Rusland tegen Turkije! Hoe ver willen die landen gaan?
Sinds het conflict in de betwiste regio Nagorno-Karabach afgelopen weekend oplaaide, zijn de schijnwerpers niet alleen op de directe vechtende partijen Armenië en Azerbeidzjan gericht, maar ook op hun steunpilaren Rusland en Turkije. Op welke manier bemoeien zij zich met de betwiste regio?