Reportage Brexit

De remainers juichen zacht, wachtend op de tegenzet van Boris Johnson

Remainers tijdens een demonstratie woensdag in Londen. Beeld AP

Parlementariërs hebben gesproken: een no-dealbrexit mag er niet komen. Wat hén betreft, want de uitslag van de machtsstrijd staat nog verre van vast.

Ze is niet eens blij, de 48-jarige Rikke Osterlund. Straks blijkt het toch niet te lukken, zegt ze. Straks weet Boris Johnson nog een manier om het parlement te dwarsbomen. Straks was ze blij met een dode mus, met een afleidingsmanoeuvre, straks is Johnson toch iedereen te slim af.

Dus op het moment dat bekend wordt dat er ook nu een meerderheid in het Lagerhuis is die een no-dealbrexit wil tegenhouden, op het moment dat uit de speakers op Parliament Square de aantallen klinken – 329 voor, 300 tegen – klapt ze halfslachtig met een slap handje.

“Ik geloof het gewoon niet meer. Het is nu al zo vaak verkeerd gegaan, zo vaak gingen de dingen precies zoals ik niet wilde dat ze zouden gaan.”

Maar een klein hoopvol stemmetje in haar binnenste zei haar vandaag ‘misschien is het nu anders’. Er is het gegeven dat Johnson zijn meerderheid kwijt is, nu hij 21 dissidente fractieleden een verdere politieke carrière ontnam. En er was haar zoon, die dinsdagavond laat in het grote bed vroeg of er niet iets was wat ze konden doen, tegen brexit. Want in het gezin van Osterlund zijn ze Europees: zij Deens, haar man Brits, hun zoon allebei. “Ik wil vechten voor onze Europese identiteit. Daarom ben ik uit mijn werk uit de metro gestapt op Parliament Square. Ik wil laten zien hoe graag ik wil dat dit lukt. Ik hoop dat brexit niet doorgaat.”

Het is geen officiële demonstratie. Die was er op zaterdag al, die was er dinsdag, die zal er vandaag zijn. Maar deze woensdag, de tweede dag waarop het Lagerhuis de macht naar zich toe trekt, zijn er op het groene veldje in Westminster gewoon een paar honderd mensen die op dit spannende moment niet alleen willen zijn, die geloven dat ze de druk op de ketel moeten houden. Ze zijn tegen brexit, tegen het opschorten van het parlement, tegen Johnson, of allemaal bij elkaar. Dat doet er eigenlijk niet toe, ze zijn vooral voor het tegenouden van een roekeloze EU-uittreding.

Ze zitten op het veld met in hun oordopjes het debat in het Lagerhuis. Ze staan in groepjes bij elkaar.

‘Let us be heard’

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er ook veel mensen niet staan. Dat het de meeste mensen die tijdens het spitsuur Parliament Square passeren op het eerste gezicht niet veel kan schelen. Die lopen voorbij, historisch moment of geen historisch moment. Toch moet een groot aantal het met de demonstranten eens zijn: een dinsdag gehouden opiniepeiling van bureau YouGov zegt dat 42 procent van de Britten het ondemocratisch vindt dat premier Johnson zijn parlement vlak voor de brexit-datum wekenlang naar huis wil sturen. 36 procent vond dat hij in zijn recht staat.

De YouGov-peiling zei ook iets anders: dat inmiddels 53 procent van de Britten tegen brexit zou stemmen, als er opnieuw een referendum was.

Voor Ruth Dickson, een 18-jarige scholiere, is dat heel logisch. Het is de reden dat zij naar het plein gekomen is: standvastig houdt ze al heel lang een papier boven haar hoofd waarop ‘let us be heard’ staat.

Dickson: “Het brexit-referendum is in 2016 gehouden. Toen hebben oude mensen vóór gestemd. Nu zijn zij dood en hebben de mensen van mijn leeftijd stemrecht gekregen. Wij willen niet uit de EU, wij willen erin blijven.”

Haar vriendin Orla Webb knikt. “Maar het liefst wil ik dat Boris Johnson opstapt”, zegt zij. “Ik vertrouw hem niet. Hij vertelt de waarheid niet. Neem gisteren: hij zegt dat hij geen verkiezingen wil en hij zegt dat hij in onderhandeling is met de EU. Wat blijkt vandaag? De EU heeft nog geen enkel voorstel van Johnson gezien en hij wil wel verkiezingen.”

“Daarom blijft het spannend”, zegt Dickson. “Want nu kan het parlement wel zeggen dat er geen no-dealbrexit mag komen, maar we weten niet of Johnson zal luisteren.”

Lees ook: 

Brits Lagerhuis blokkeert brexit zonder deal, Johnson wil nieuwe verkiezingen

Boris Johnson wil nieuwe verkiezingen, omdat het volgens hem voor de overheid onmogelijk is om nog te regeren.

Boris Johnson heeft alles in het brexit-schaakspel allang uitgedacht

Als de tegenpartij zijn pionnen slaat, heeft hij nog altijd de koningin achter de hand. Premier Boris Johnson zal zich niet zomaar neerleggen bij een parlementaire meerderheid tegen een no-dealbrexit. Hij heeft zijn tegenzet al klaar. Plus die daarna en daarna, en alle alternatieve zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden