In memoriamRush Limbaugh (1951-2021)

De radioman die zei wat rechts Amerika dacht

Rush Limbaugh staat naast de first lady Melania Trump als president Donald Trump hem vorig jaar de presidentiële vrijheidsmedaille toekent tijdens de 'State of the Union', de gezamenlijke zitting van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat .  Beeld EPA
Rush Limbaugh staat naast de first lady Melania Trump als president Donald Trump hem vorig jaar de presidentiële vrijheidsmedaille toekent tijdens de 'State of the Union', de gezamenlijke zitting van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat .Beeld EPA

De lieveling van ultrarechts Amerika, Rush Limbaugh overleed woensdag. Decennia fulmineerde de presentator tegen alles wat links was.

Als die groothandel in zoute chips in 1983 een nog iets hoger salaris had geboden, was het misschien wel helemaal anders gelopen in de Amerikaanse politieke geschiedenis. Rush Limbaugh had dan zijn voortsukkelende carrière als discjockey misschien wel opgegeven. Maar het salaris van een directeur marketing was voor hem net niet verleidelijk genoeg.

In plaats daarvan probeerde Limbaugh het nog één keer, met een politieke praatshow, eerst in Kansas City en daarna in Sacramento. En daar ontdekte hij de gouden formule: de boze, conservatieve veelprater. Hij belde met luisteraars, maar legde vooral zelf urenlang uit dat de gewone, weldenkende Amerikaan onbegrepen is en verdrukt wordt, en dat links het land kapot maakt. Hij zei wat rechts Amerika dacht, maar niet durfde te zeggen, en wist daarmee tientallen jaren lang een miljoenenpubliek vast te houden.

Een vertrouwd verhaal

Hij gaf de Republikeinse partij wind in de zeilen. Na een verkiezingsoverwinning in 1994 benoemden de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden Limbaugh tot erelid van hun fractie.

Toen Donald Trump in 2015 campagne begon te voeren voor het presidentschap, hoorden Republikeinen, die naar zijn bijeenkomsten kwamen of hem op tv zagen, dan ook een bekende toon en een vertrouwd verhaal. De presidentskandidaat nam van de hak op de tak, alsof hij met je aan de bar stond, de redenen door om je boos of vrolijk te maken over de tegenstander. In alles wat de reguliere media schokkend vonden aan Trump, van zijn nauwelijks verholen racisme tot het debiteren van samenzweringstheorieën, was Limbaugh hem voorgegaan. In diens voetspoor volgde een hele golf andere radiopraters, en niet te vergeten de tv-zender Fox News.

Een grote bijdrage aan die snelle groei van de conservatieve media leverde president Ronald Reagan. Hij schafte in 1987 de Fairness Doctrine af, de regel dat radiostations over politieke zaken altijd meerdere meningen moesten laten horen. Limbaugh, toen net drie jaar aan het werk in Sacramento, verklaarde zich ‘bevrijd’.

Geschokt door de diepe haat

In 1988 bood netwerk ABC hem een landelijk programma aan, de Rush Limbaugh Show. Hij verhuisde naar New York. Daar verwachtte hij opgenomen te zullen worden in de kringen van serieuze media-personages die hij bewonderde. Maar op enkele conservatieve intellectuelen na zag de elite, die hij er in zijn radioprogramma’s zo graag van langs gaf, hem niet staan.

“Ik was geschokt door de diepe haat”, vertelde hij aan de The New York Times. “Niemand haatte me waar ik opgroeide. Niemand haatte me in Kansas City. Zelfs in Sacramento, een linkse stad, haatte niemand me.”

Hij verhuisde naar Florida, waar hij uitzond vanuit een onaanzienlijk kantoortje, maar woonde in een enorm huis waarvan de inrichting verwees naar plaatsen die hij bewonderde: een bibliotheek zoals de steenrijke Vanderbilts die hebben in hun huis in North Carolina en een salon die doet denken aan het paleis in Versailles.

Fervente sigarenroker

Daar in Florida bleef hij doen waar hij van hield: praten met en vooral tegen zijn vijftien miljoen luisteraars. Dat deed hij zelfs toen hij een tijdlang compleet doof was, waarbij eerst eens stenograaf uitkomst bracht en daarna implantaten. De fervente sigarenroker bleek vervolgens terminale longkanker te hebben.

Praten deed hij ook nog op 20 januari. Op de eerste dag van het presidentschap van Joe Biden verzekerde hij zijn publiek dat diens verkiezingszege ‘geritseld was, en dus niet rechtmatig gewonnen.’ Deze week overleed hij op 70-jarige leeftijd.

Lees ook:

Spreekbuis van rechts Amerika bindt strijd aan met ‘feminazi’s’ en president Klientun.

De gevaarlijkste man van de Verenigde Staten noemen zijn linkse tegenstanders hem. Welnee, kraait Rush Limbaugh luid door de ether, ik ben de gevaarlijkste man van de wereld. Amerika’s populairste radiopresentator en spreekbuis van rechts trekt ten strijde tegen alles wat vies en voos is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden