Duitsland

De politie op Instagram leek een goed idee, totdat die goedlachse agent extreem-rechts bleek te zijn

Graffiti op de muur van een politiebureau in Leeste, Duitsland. Beeld ANP / Mauritius Images GmbH
Graffiti op de muur van een politiebureau in Leeste, Duitsland.Beeld ANP / Mauritius Images GmbH

De Duitse politie hoopte dat agenten op Instagram het imago konden verbeteren. Nu blijkt een van de ‘Instacops’ in rechts-extremistische kringen te verkeren.

Kim Deen

Als Adrienne Koleszár in 2015 een Instagram-account begint, doet ze dat met het doel foto’s en filmpjes te delen van haar enthousiaste fitnessregime. Maar al snel merkt ze dat haar volgers vooral geïnteresseerd zijn in haar werk als politieagent. In overleg met haar baas plaatst ze een foto van zichzelf in uniform. Dat trekt de aandacht van Duitse media, die haar tot ‘Duitslands meest sexy agent’ bombarderen.

Zo begint een trend die ‘Instacops’ wordt genoemd: Duitse agenten die op sociale media een inkijkje geven in hun werk- en privéleven. De politie is in eerste instantie blij met de trend, want het imago van de veiligheidsdiensten moet nodig opgepoetst worden. De afgelopen jaren ging de politie gebukt onder verschillende schandalen, waarbij duidelijk werd dat veel agenten banden hebben met extreem-rechts.

Dansen op ‘Stayin’ Alive’

Toch worstelde de politie de afgelopen jaren met de Instacops. Twee agenten werden op het matje geroepen nadat zij een video hadden geplaatst van een huiszoeking waarbij ze onder discolichten dansten op de Bee Gees-klassieker Stayin’ Alive. Een andere agent, met 30.000 volgers op Instagram, werd berispt voor het plaatsen van een video op Instagram waarin zij voor een grap haar dienstwapen gebruikt.

Om het sociale-mediagebruik van agenten in goede banen te leiden, besloot de politie in Nedersaksen vorig jaar het heft in eigen hand te nemen; 33 agenten kregen een officieel Instagram-account om zelf te beheren. Zo wordt het gebruik van privé-accounts overbodig, is de logica, terwijl de politie zichzelf van zijn beste kant laat zien. “Betrouwbare en jonge mensen”, aldus het Nedersaksische ministerie van binnenlandse zaken.

Vriendelijk gezicht van de politie...

Een uitermate geschikte kandidaat voor dat project leek Anna Jendrny te zijn, een 29-jarige agent die met politiehonden werkt. Een goedlachse jonge vrouw die filmpjes met haar hond plaatst heeft de algoritmen van Instagram in ieder geval op haar hand. Binnen korte tijd had ze als ‘het vriendelijke gezicht’ van de politie in de stad Hannover meer dan achtduizend volgers verzameld.

Toch bracht het Nedersaksische Instacops-project onbedoeld aan het licht waar het de aandacht juist vanaf probeerde te leiden. Vorige week onthulde een onderzoekscollectief dat ook Jendrny in rechts-extremistische kringen verkeert. Haar partner hielp de regionale tak van de rechts-extremistische partij Der Dritte Weg op te zetten en vernielde eerder een linkse kroeg.

De politie onderzoekt momenteel of haar politiehond Kenai wel in zo’n huishouden gehouden mag worden. Aan Jendrny’s bijbaan als influencer is in ieder geval voortijdig een einde gekomen: haar Instagram-account is meteen verwijderd.

Lees ook

Duitse columniste krijgt stortvloed aan kritiek na opmerking dat de politie op de vuilnisbelt hoort

Ook Duitsland denkt na over zijn politieapparaat na de dood van George Floyd door een agent in de Verenigde Staten. Bij antiracisme-demonstraties in het land staat op de protestborden: ‘Demilitariseer de politie!’, of de anarchistische afkorting A.C.A.B: ‘All cops are bastards’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden