Oud-dictator

De ‘Pinochet van Afrika’ Hissène Habré overleden op 89-jarige leeftijd

Oud-dictator van Tsjaad Hissène Habré op 3 juni 2015 bij het verlaten van een rechtbank in Senegal. Beeld AFP
Oud-dictator van Tsjaad Hissène Habré op 3 juni 2015 bij het verlaten van een rechtbank in Senegal.Beeld AFP

De voormalige Tsjadische dictator Hissène Habré is op 79-jarige leeftijd overleden.

De oud-dictator van Tsjaad Hissène Habré is dinsdag overleden in een ziekenhuis in de Senegalese hoofdstad Dakar. Habré zat een levenslange gevangenisstraf uit in het West-Afrikaanse land, nadat een speciale rechtbank hem daar in 2016 veroordeelde vanwege misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en marteling.

Habré regeerde Tsjaad van 1982 tot 1990 met ijzeren vuist. Onder zijn bewind kwamen volgens zijn opvolger Idriss Déby zeker 40.000 tegenstanders om het leven. Nog eens 200.000 anderen werden gemarteld tijdens zijn regime. Dat gruwelijke palmares leverde Habré de bijnaam de Pinochet van Afrika op, verwijzend naar de Chileense dictator die eveneens een terreurbewind in zijn land voerde.

Wel veel steun vanuit het Westen

Ondanks zijn reputatie als meedogenloze despoot kreeg Habré toen hij op het pluche zat in de Tsjadische hoofdstad Ndjamena wel aanzienlijke militaire en financiële steun vanuit het Westen. Onder meer de Verenigde Staten wilden de leider graag in het zadel houden om tegenwicht te kunnen bieden tegen de toenmalige Libische dictator Moammar Kadafi.

In 1990 kwam er een einde aan het regime van Habré toen hij werd verdreven door Idriss Déby die tot zijn dood in april dit jaar aan de macht was in Tsjaad. Habré vluchtte naar Senegal en na jarenlang juridisch getouwtrek en diplomatieke druk uit voornamelijk België werd de oud-president in 2015 aangehouden. Een jaar later veroordeelde een speciaal Tsjaad-tribunaal Habré tot levenslang.

De zaak kreeg destijds veel aandacht, aangezien het de eerste keer was dat een ex-staatshoofd op Afrikaanse bodem door een rechter werd veroordeeld vanwege misdaden tegen de menselijkheid. Volgens lokale media werd Habré vorige week ziek en zou hij door door een infectie met het coronavirus zijn overleden. Hij werd 79 jaar.

Lees ook:

Levenslang voor voormalige dictator Tsjaad

Hissène Habré, ex-dictator van Tsjaad, kreeg in mei 2016 in Senegal levenslang wegens misdaden tegen de menselijkheid, verkrachting en marteling. Habré (73) hief na het vonnis zijn vuist en sprak omringd door beveiligers zijn aanhangers toe: “Weg met Françafrique!”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden