De Italiaanse stad Venetië kampt met extreme overstromingen. Alleen in 1966 stond het water hoger in de drijvende stad.
Burgemeester Luigi Brugnaro heeft de noodtoestand uitgeroepen en waarschuwt voor grote schade. “De situatie is dramatisch”, zegt Brugnaro op Twitter. “We vragen de overheid ons te helpen. De kosten zullen hoog zijn.” Volgens de burgemeester worden de extreme omstandigheden veroorzaakt door de klimaatverandering. De scholen blijven woensdag dicht.
Door het noodweer is zeker een dode gevallen. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA overleed een 78-jarige man in de nacht van dinsdag op woensdag toen hij werd geraakt door de bliksem terwijl hij water aan het wegpompen was. Van een ander slachtoffer staat de precieze doodsoorzaak nog niet vast.
De stad wordt wel vaker geteisterd door ‘alta aqua’, maar zelden was het zo erg als nu. De overstromingen in de toeristenstad worden veroorzaakt door hevige regenval de afgelopen dagen, en de sirocco-winden die noordwaarts vanuit de Adriatische zee het water de lagune inblazen. De komende dagen wordt er nog veel hevige regenval voorspelt in het noorden van Italië.
Dinsdagavond laat bereikte de waterstand in de stad zijn voorlopige hoogtepunt: 187 centimeter. Dat is slechts zeven centimeter lager dan het record dat in 1966 werd gemeten.
Ondertussen staat zo'n 85 procent van de stad onder water. "De situatie is dramatisch", zegt burgemeester Brugnaro via Twitter. "We vragen de overheid ons te helpen. De kosten zullen hoog zijn.” Volgens de burgemeester worden de extreme omstandigheden veroorzaakt door de klimaatverandering.
Op het San Marcoplein staat het water ruim een meter hoog en de gelijknamige basiliek is voor de zesde keer in 1200 jaar ondergelopen. Het water bedreigt de eeuwenoude funderingen van de monumentale gebouwen in de
Mozes is nog altijd niet af
De burgemeester riep ook weer op tot het snel voltooien van Mozes: een enorme waterkering in de lagune van Venetië waaraan al meer dan vijftien jaar wordt gewerkt. Dat project heeft een lange geschiedenis van vertragingen door milieuschade, bureaucratie en corruptie. Al in de jaren zeventig werd erover gepraat, pas in 2003 werd aan de bouw begonnen, maar nog altijd werkt de dam niet.
De gouverneur van Veneto, Luca Zaia, heeft laten weten dat het project weliswaar zijn voltooiing nadert, maar dat zelfs Mozes niet kan garanderen dat het beroemde San Marco-plein in de toekomst vaker zal overstromen.
Lees ook:
Het water komt, dus Venetië smacht naar zijn dam
Al meer dan 15 jaar bouwt Venetië aan zijn eigen waterkering om de stad te beschermen tegen de jaarlijkse vloed van zout water. Na vertraging door een corruptieschandaal lijkt de oplevering nu te naderen. Maar of de Venetianen hun laarzen binnenkort in de kast kunnen laten staan?