Archeologie

De oude Egyptenaren zorgden al goed voor hun katten, blijkt uit oudste dierenbegraafplaats

Een Cypriotische kat. Bewijs dat katten op Cyprus als huisdier werden gehouden, gaat verder terug dan waar ook ter wereld, inclusief Egypte. Beeld AFP
Een Cypriotische kat. Bewijs dat katten op Cyprus als huisdier werden gehouden, gaat verder terug dan waar ook ter wereld, inclusief Egypte.Beeld AFP

Ze lagen allemaal in een eigen grafje, de katten en honden van de oude Egyptenaren in Berenike. Daar hebben archeologen de oudste huisdierenbegraafplaats ter wereld gevonden. Sommige dieren hadden nog een halsband om.

Berenike is nu een afgelegen havenstadje aan de Rode Zee, maar in de eerste eeuwen na Christus was het een levendig Romeins centrum, waarvandaan bijvoorbeeld oorlogsolifanten werden verscheept naar allerlei gevechtsregio's.

Tien jaar geleden begonnen archeologen er met opgravingen in een Romeinse vuilnisbelt. Een paar jaar later werden de overblijfselen van zo’n honderd dieren gevonden. Destijds twijfelden de wetenschappers nog of het geen weggegooide botten waren van offerrituelen, zoals tientallen gemummificeerde katten die in 2018 opdoken.

Duidelijk door mensen verzorgd

Maar de katten, honden en apen in de graven waren duidelijk geen offerdieren, maar huisdieren. Behalve dat ze halsbandjes hadden, waren er tal van andere tekenen waaraan te zien was dat mensen voor ze hadden gezorgd. Zo waren alle 585 dieren zorgvuldig in hun graf gelegd en bedekt met textiel. Daarnaast bleken de huisdieren ziektes te hebben overleefd dankzij menselijk handelen.

De huisdierbegraafplaats heeft waarschijnlijk zo'n honderd jaar gefunctioneerd. De vondst bracht een bijzonder wetenschappelijk inzicht voort: de verhouding tussen mens en huisdier in vroeger eeuwen verschilde eigenlijk amper van het heden.

Lees ook:

Spannende vondst in Egypte: 27 doodskisten van 2500 jaar oud

In een stenen tombe elf meter onder de grond lagen veertien doodskisten al meer dan 2500 jaar ongeopend. Kleurrijk beschilderd en helemaal intact.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden