Verenigde Staten

De ‘onderzoeksoorlog’ tussen de Republikeinen en de regering kan beginnen

De Republikein Jim Jordan, voorzitter van de juridische commissie in het Huis van Afgevaardigden.  Beeld Getty Images
De Republikein Jim Jordan, voorzitter van de juridische commissie in het Huis van Afgevaardigden.Beeld Getty Images

Republikeinse Congresleden starten een onderzoek naar de politisering van justitie in de VS, terwijl sommigen van hen zelf nog onderzocht worden door datzelfde ministerie.

Seije Slager

Veel wetgeving zal er de komende twee jaar niet uit het Amerikaanse Congres komen. Politiek vuurwerk des te meer. De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, die daar sinds de laatste verkiezingen een krappe meerderheid hebben, tuigden deze week een commissie op die onderzoek moet gaan doen naar de weaponization of the federal government.

Lastig te vertalen, die term, maar het komt erop neer dat ze gaan onderzoeken hoe de federale overheid door de Democraten tot een wapen is gemaakt in de politieke strijd met de Republikeinen. Als dergelijke bewoordingen de indruk wekken dat ze hun conclusie al getrokken hebben, dan kan dat kloppen. “Het is geen vraag óf het gebeurd is. Het is gebeurd”, verklaarde Jim Jordan woensdag tegenover Sean Hannity, de geestverwante interviewer van Fox News.

Russische inmenging in de verkiezingen

Jordan zal als voorzitter van de juridische commissie de speciale onderzoekscommissie gaan leiden. Hij benoemde een waslijst aan episodes, die zouden bewijzen dat overheidsinstanties structureel Republikeinen tegenwerken. Zoals het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 en de inval in Donald Trumps huis in Mar-a-Lago (nadat die geweigerd had om staatsgeheime documenten terug te geven). Met name de federale politiedienst FBI en het ministerie van justitie zullen het moeten ontgelden voor de commissie, die door de brede onderzoeksopdracht de potentie heeft om een eindeloos aantal Republikeinse grieven te behandelen.

Door de zeer krappe Republikeinse meerderheid in het Huis en de zeer krappe Democratische meerderheid in de Senaat, gecombineerd met de politieke polarisatie, lijkt de kans reëel dat het wetgevende proces de komende twee jaar aan verlamming ten prooi zal vallen. Maar de commissie lijkt een waarborg dat het vertegenwoordigende orgaan evengoed de nieuwscyclus zal beheersen, en dat de Republikeinen een hoop zand in de motor van de regering kunnen gooien.

Tegenwerking van het ministerie

Pikant is dat sommige Republikeinen van wie verwacht wordt dat ze in de commissie zitting zullen nemen, mogelijk zelf onderzocht worden door het ministerie van justitie. Jordan speelde een belangrijke rol in gebeurtenissen rondom de opstand van Trump-aanhangers op 6 januari 2021. Net als afgevaardigde Rick Perry, wiens telefoon een paar maanden geleden nog werd doorzocht door Justitie. Evengoed zinspeelde Perry al op een plek in de commissie. “Waarom zou ik beperkt worden?”, vroeg hij zich af tegenover ABC News. “Iedereen in Amerika is onschuldig tot het tegendeel bewezen is.”

Dat de commissie zich ook bezig lijkt te gaan houden met nog lopend strafrechtelijk onderzoek, zoals dat naar 6 januari, zal op veel tegenwerking van het ministerie van justitie stuiten. Dat zal waarschijnlijk alles uit de kast halen om geen openheid te hoeven geven over lopende onderzoeken. Het ministerie kan daarvoor overigens inspiratie opdoen bij voormalig president Trump, die de afgelopen jaren al het mogelijke deed om niet mee te hoeven werken aan allerlei parlementaire onderzoeken.

De Democraten zijn het fundamenteel oneens met de commissie, maar zullen wel een aantal leden afvaardigen, zodat ze een oogje kunnen houden op wat de Republikeinse meerderheid allemaal oprakelt.

Lees ook:

Biden kan zijn borst natmaken: Republikeinen slepen de meerderheid in het Huis binnen

De Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden is zo krap, dat hun eigen leider Kevin McCarthy het er misschien wel net zo moeilijk mee krijgt als president Biden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden