ProfielHakainde Hichilema

De nieuwe president van Zambia wist na zes pogingen eindelijk het volk voor zich te winnen: via Twitter

De winnaar van de presidentsverkiezingen Hakainde Hichilema geeft een korte persconferentie bij zijn residentie op 16 augustus 2021. Beeld AFP
De winnaar van de presidentsverkiezingen Hakainde Hichilema geeft een korte persconferentie bij zijn residentie op 16 augustus 2021.Beeld AFP

De nieuwe president van Zambia is boer én zakenman en kan twitteren als de beste. Met vooral dat laatste won hij afgelopen weekend de verkiezingen.

Vasthoudendheid is zeker een eigenschap die aan Hakainde Hichilema (59) kan worden toegeschreven. Hij nam deel aan iedere presidentsverkiezing sinds 2006, en dat zijn er zes. Nu heeft hij eindelijk gewonnen.

Hichilema werd maandag door de kiescommissie van Zambia uitgeroepen tot winnaar. Hij won met ongeveer een miljoen stemmen verschil van zijn tegenstander, tevens de zittende president van Zambia, Edgar Lungu.

Hichilema is de voorman van de Verenigde Partij voor Nationale Ontwikkeling, een liberale centrumpartij. In zijn campagne beloofde hij de economie van Zambia uit het slop te trekken. Daarmee heeft hij zich vooral bij mensen onder de 40 erg populair gemaakt. De Zambiaanse bevolking bestaat voor een heel groot deel uit jongeren: meer dan de helft van de bevolking is jonger dan 20 jaar. Daarnaast is meer dan de helft van de geregi-streer­de kiezers jonger dan 35 jaar, en 20 procent van deze groep is werkloos.

Een van de rijkste inwoners van het land

Als kleine jongen dreef Hichilema naar eigen zeggen het vee van zijn ouders bij elkaar. Daarna studeerde hij bedrijfskunde in zowel Zambia als het Verenigd Koninkrijk, waarna hij flink wat geld verdiende als zakenman. Nu is hij een van de rijkste inwoners van Zambia.

Deze beide aspecten van zijn achtergrond zette hij tijdens de campagne in om kiezers aan zich te binden. Hij vertelde ze enerzijds dat ze een goede zakenman nodig hebben die begrijpt hoe de economie weer aan de praat gekregen kan worden. Aan de andere kant gebruikte hij zijn agrarische achtergrond en vertelde hij boeren dat hij van Zambia de voorraadschuur van de regio kan maken.

Daarnaast zette Hichilema Twitter en Facebook in om met kiezers een band te smeden. Dat deed hij bij eerdere verkiezingen ook al, maar dit keer probeerde hij de nieuwe media nog meer uit te buiten. Op sociale media heeft hij het ook over zaken die niets met politiek te maken hebben, zoals voetbal. Dat maakt hem populair.

Hij noemt zichzelf vaak Bally, een informeel woord voor ‘pappa’

Om nog meer te benadrukken dat hij de taal van de mensen op de markt en in de bars spreekt, en niet alleen die van elite zakenmensen, is hij een fervent gebruiker van lokale spreektaal. Zo noemt hij zichzelf vaak Bally, een informeel woord voor ‘pappa’, en gebruikt hij de hashtag #BallyWillFixIt. Het lijkt gewerkt te hebben, want nadat Hichilema als winnaar van de verkiezingen was uitgeroepen, gingen in de hoofdstad Lusaka mensen de straat op die “Let’s go Bally” scandeerden.

Hakainde Hichilema, die vanwege zijn lange naam ook wel HH genoemd wordt, heeft meer dan genoeg werk te doen. De schuld van Zambia is meer dan 100 procent van het bruto binnenlands product (BBP). Het land heeft last van de gevolgen van de coronarecessie en voor het eerst sinds 1998 krimpt de economie. HH’s voorganger Lungu maakte grote schulden bij onder andere Chinese schuldeisers. Zo kon hij grote infrastructuurprojecten opzetten, maar intussen liep de inflatie hoog op.

Op het to-do-lijstje van Hichilema staan onder meer het saneren van de schuldenlast met hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), het omlaagbrengen van de inflatie, het niet-transparante financiële beleid van zijn voorganger beëindigen en het volk dienen in plaats van overheersen.

Lees ook:

Met de chachacha bevocht Kaunda de onafhankelijkheid van Zambia

Hij behoort tot de laatste van de iconische vrijheidsstrijders uit Afrika tegen het witte kolonialisme die bij de onafhankelijkheid van hun land president werden: Kenneth Kaunda van Zambia. Op 21 juni dit jaar overleed hij op 97-jarige leeftijd. Hij was eigenlijk al een beetje in de vergetelheid geraakt, maar zijn dood brengt hem weer tot leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden