Franse verkiezingen

De nicht van Marine Le Pen verlaat Rassemblement National en sluit zich aan bij concurrent Éric Zemmour

Presidentskandidaat Éric Zemmour verwelkomt Marion Maréchal tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de Franse havenstad Toulon. 
 Beeld AP
Presidentskandidaat Éric Zemmour verwelkomt Marion Maréchal tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de Franse havenstad Toulon.Beeld AP

Marion Maréchal, de nicht van Marine Le Pen, maakt een overstap naar de extreem-rechtse Franse presidentskandidaat Éric Zemmour.

Pieternel Gruppen

Ze hintte al een tijdje op een overstap naar de concurrent, maar zondag hakte Marion Maréchal de knoop door. Ze verlaat Rassemblement National, de rechts-populistische partij van haar tante Marine Le Pen, om zich aan te sluiten bij het kamp van Éric Zemmour.

Dat deed ze in de zuidelijke havenstad Toulon tijdens een campagnebijeenkomst van de extreemrechtse presidentskandidaat. “Er staat een grote nationale beweging achter uw kandidatuur” zei Maréchal tegen Zemmour. “Ik ben er zeker van dat politieke verandering en een overwinning mogelijk is.” Het leverde haar een applaus van de duizenden aanwezige aanhangers van Zemmour op, die verguld zijn met de nieuwe aanwinst die in het verleden als stemmenkanon voor haar tante’s partij fungeerde.

‘Het is wreed en schokkend’

Marine Le Pen was dan ook niet blij met ‘het verraad’ van haar 32-jarige nicht. Toen de geruchten over haar vertrek eerder dit jaar rondzoemden, zei Le Pen al zich persoonlijk geraakt te voelen. “Het is wreed, schokkend en moeilijk voor mij.” Marine Le Pen was de eerste jaren nauw betrokken bij de opvoeding van Marion, de dochter van haar zus Yann.

De politieke ambities van de Le Pen-familie sloegen al vroeg op Marion over. Als peuter stond ze op de verkiezingsposter van het Front National, de partij die haar opa Jean-Marie Le Pen begin jaren zeventig oprichtte. Gezeten op zijn arm staart ze in een wit gebloemd jurkje ernstig de camera in.

In haar tienerjaren werd Maréchal zelf lid van de partij, en nog tijdens haar studie rechten rolde ze de politieke arena in. Nog maar 22 jaar was ze toen ze in 2012 voor het Front National plaatsnam in het Franse parlement. Met het conservatieve geluid dat ze vanaf die plek liet horen – onder meer tegen het homohuwelijk en voor strenge regels rond abortus – leek zij meer geïnspireerd door haar opa dan door haar tante.

Leiders van de toekomst

Marine Le Pen had ondertussen de leiding van de partij van haar vader overgenomen en zou hem een paar jaar later de partij uitgooien, onder meer vanwege zijn opvattingen over de Holocaust. Ze probeerde de partij, die ze later omdoopte tot Rassemblement National, een iets gematigder imago aan te meten.

Toen Le Pen de twee ronde van de presidentsverkiezingen in 2017 verloor, verliet Maréchal de politieke schijnwerpers. Ze wilde naar eigen zeggen meer tijd met haar dochter doorbrengen. Maar op de achtergrond bleef ze onverminderd populair bij de achterban van de partij.

Haar ideeën droeg Maréchal ondertussen op andere manieren uit, onder meer door de oprichting van een opleiding in Lyon die de ‘leiders van de toekomst’ moet klaarstomen. In de aanloop naar de verkiezingen lanceerde Maréchal ook een rechtse denktank en liet ze weten weer politiek actief te willen worden. Maar dus niet meer voor de partij van haar tante.

Lees ook:
Macron stelt zich verkiesbaar voor het presidentschap, terwijl Oekraïne die verkiezingen binnen dendert

De oorlog in Oekraïne zet de Franse verkiezingscampagne op zijn kop. President Emmanuel Macron doet in ieder geval mee, maakte hij vorige week bekend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden