Myanmar

De Myanmarese junta duldt geen oppositie: Aung San Suu Kyi veroordeeld

Aung San Suu Kyi, oud-regeringsleidster van Myanmar.  Beeld AFP
Aung San Suu Kyi, oud-regeringsleidster van Myanmar.Beeld AFP

Aung San Suu Kyi hangt meer dan honderd jaar cel boven het hoofd in Myanmar. Gisteren kreeg ze in een eerste zaak twee jaar opgelegd.

Ate Hoekstra

Twee jaar opsluiting. Dat is het voorlopige lot van de in Myanmar zeer populaire politica Aung San Suu Kyi. De oud-regeringsleidster werd maandag schuldig bevonden aan opruiing en het overtreden van de coronaregels. Ze kreeg aanvankelijk vier jaar cel, een straf die later op de dag door de militaire junta gehalveerd werd. Volgens analisten en activisten is de veroordeling overduidelijk politiek gemotiveerd.

De 76-jarige Suu Kyi, die op 1 februari werd gearresteerd toen het Myanmarese leger met een coup een einde maakte aan haar democratisch gekozen regering, kreeg van de rechters voor zowel opruiing als het overtreden van de coronaregels twee jaar cel opgelegd. Het is goed mogelijk dat daar in de komende weken nog meer jaren van opsluiting aan vast worden geplakt. De oud-regeringsleidster is sinds de coup elf keer aangeklaagd. Haar hangt in totaal meer dan honderd jaar cel boven het hoofd.

Geen verrassing

De veroordeling is geen verrassing. De militairen hebben de afgelopen maanden meerdere keren duidelijk gemaakt dat ze de partij van Suu Kyi, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), uit de politieke arena willen hebben. Juntaleider Min Aung Hlaing beschuldigt de NLD ervan de verkiezingen van vorig jaar op oneerlijke wijze te hebben gewonnen.

“Het regime wil Aung San Suu Kyi voor onbeperkte tijd opsluiten, en dit is het begin daarvan”, zegt Richard Horsey, een politiek analist die jarenlang in Yangon (de grootste stad van het land) woonde. “Maar voor het Myanmarese volk, dat Aung San Suu Kyi zo sterk heeft gesteund, is dit de zoveelste vernedering en het zoveelste voorbeeld dat de militairen tegen de wil van het land ingaan.”

Geen gerechtigheid

De in Myanmar wonende activist Sai Kyi sluit zich daarbij aan. “Het is duidelijk dat het de junta niet gaat om zaken als gerechtigheid of de wil van het volk, maar dat het de NLD wil vernietigen en een einde wil maken aan de politieke eenheid in het land”, vertelt Sai vanuit een geheime locatie via de versleutelde berichten- en telefoonapp Signal.

Suu Kyi is al ruim dertig jaar de belangrijkste tegenstander van het machtige Myanmarese leger. Met de NLD won ze in 1991, 2015 en in 2020 met overmacht de verkiezingen. Uit angst voor haar populariteit, zette de junta haar tussen 1989 en 2010 vijftien jaar onder huisarrest. In 2003 ontsnapte ze ternauwernood aan een moordaanslag toen ze met de NLD het land in ging om haar aanhangers te ontmoeten. Haar strijd voor democratie in Myanmar leverde haar onder meer de Nobelprijs voor de Vrede op.

Meer veroordelingen

Ook de Myanmarese president Win Myint is maandag veroordeeld wegens opruiing en het overtreden van de coronaregels. Win Myint (70), een vertrouweling van Aung San Suu Kyi, kreeg ook vier jaar cel opgelegd, een straf die later door de junta teruggedraaid werd naar twee jaar.

Hij werd in maart 2018 als president naar voren geschoven omdat de Myanmarese grondwet het niet toestaat dat de president buitenlandse kinderen heeft en Suu Kyi met haar Britse zoons om die reden was uitgesloten van het presidentschap. Met de speciaal gecreëerde positie van staatsadviseur stond Suu Kyi volgens eigen zeggen boven de president.

Een ander prominente NLD-politicus, de 70-jarige Myo Aung, kreeg maandag twee jaar cel wegens opruiing.

Hoewel ze in het buitenland veel van haar populariteit verloor toen ze een paar jaar geleden het brute legergeweld tegen Rohingya-moslims (een minderheid in het westen van het land) verdedigde, kan Suu Kyi in eigen land nog altijd rekenen op grote steun. Haar NLD won bij de laatste verkiezingen, in november vorig jaar, ruim 80 procent van de verkiesbare zetels. Die enorme populariteit kwetst het leger, dat zichzelf als de hoeder van de staat beschouwt.

Verder verharden

De veroordeling zal de crisis in Myanmar mogelijk verder verharden. Het Aziatische land is al maanden in de ban van een strijd tussen het leger en het verzet tegen de coup. Vooral jonge Myanmarezen grepen de afgelopen tijd naar wapens om tegen de soldaten te kunnen vechten. Ook is er nog geregeld geweld tegen vreedzame demonstranten. Zo kwamen afgelopen zondag vijf mensen om het leven toen militairen met een voertuig op een groep demonstranten inreden en vervolgens het vuur openden. Sinds de coup zijn al zeker 1303 mensen door de junta gedood, aldus mensenrechtengroep Assistance Association for Political Prisoners Burma.

Volgens activist Sai Kyi zullen de Myanmarezen met de celstraf van hun leidster nog kwader zijn dan ze al waren. “Onderhandelingen met de junta komen zo steeds verder uit zicht”, zegt hij. “In plaats daarvan denk ik dat we meer geweld gaan zien, van milities die tegen de junta strijden en van de militairen die daarop gaan reageren.”

Lees ook:

Bijgelovig en wantrouwend: het leger van Myanmar kan niet zonder de macht

Het leger van Myanmar grijpt hard in bij de protesten tegen de coup. Dat is al zo sinds de jaren veertig van de vorige eeuw. ‘Het leger wil overal een vetorecht op hebben om het land te beschermen tegen wat zij chaos noemen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden