NieuwsBuitenland
De meestbesproken comapatiënt van Frankrijk, Vincent Lambert, is overleden
Hij wist het zelf niet, maar de donderdag overleden Vincent Lambert was elf jaar lang de meestbesproken patiënt van Frankrijk. De vraag of hij dood mocht was het onderwerp van talkshows, debatten en politieke en juridische strijd.
Vincent Lambert was een 32-jarige verpleegkundige toen hij in september 2008 betrokken raakte bij een ongeval. Hij en zijn vrouw Rachel, ook verpleegkundige, waren op dat moment net een paar weken ouders van een dochtertje.
Lambert zou het meisje nooit zien opgroeien: in comateuze toestand werd hij opgenomen en in comateuze toestand bleef hij, wat de artsen ook probeerden om hem terug te brengen. Ook zijn echtgenote deed wat ze kon: ze bezocht hem iedere dag, draaide zijn lievelingsmuziek, las hem boeken voor. Maar Vincent bleef onbewogen, gevoed door een sonde. Hij praatte niet, reageerde niet. Na een paar jaar was de artsen en zijn vrouw duidelijk dat het niet meer beter zou worden. Lambert zou in een vegetatieve staat blijven.
Diep katholiek
Hij zou dat nooit hebben gewild, wist zijn vrouw. Als verpleger had hij haar vaak verteld dat hij zelf nooit zo zou willen leven. Een handicap zou hem al te veel zijn, zei hij toen, maar een leven aan de sondevoeding in een ziekenhuisbed wilde hij al helemaal niet. Zij wilde daarom dat het kunstmatig voeden van haar man zou stoppen. Ook zijn behandelend arts was het daarmee eens. Maar de diep katholieke ouders van Vincent verzetten zich en vochten het besluit van de arts aan bij de rechter.
Alles deden de ouders eraan om het stopzetten van de behandeling van hun jarige zoon Vincent te voorkomen. Ze schreven een smeekbede aan het adres van de Franse president Emmanuel Macron, spanden een noodprocedure aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en nog eentje bij de Franse Raad van State. Terwijl de moeder van Lambert keer op keer voor de rechter betoogde dat haar zoon wel reageerde, schreef diens echtgenote een boek waarin ze opschreef waarom zij vond dat hij juist de kans moest krijgen om te gaan.
Twee keer werd de kunstmatige voeding van Lambert gestaakt en daarna weer hervat. Het gevecht, waar uiteindelijk heel Frankrijk zich mee bemoeide, duurde tot 2 juli van dit jaar, toen voor de derde keer de sondevoeding werd gestaakt. Dit keer gingen zijn ouders niet in beroep.
Lees ook:
Na tien jaar coma mocht Vincent eindelijk sterven, maar de rechter bepaalde anders
Na ruim tien jaar in coma mocht Vincent Lambert sterven, maar een paar uur later beschikte de rechter weer anders. De ophef over de Fransman bereikt een kookpunt.
Opnieuw juridisch circus rond vegeterende Vincent Lambert
Artsen lijken te zwichten onder druk van ouders in euthanasiezaak