Third Party Candidates

De Libertarische en de Groene Partij, je zou ze haast vergeten naast Trump en Biden

Jo Jorgensen, presidentskandidaat voor de Libertarische Partij. Beeld Jo Jorgensen for President
Jo Jorgensen, presidentskandidaat voor de Libertarische Partij.Beeld Jo Jorgensen for President

Hoewel de verkiezingen in de VS volledig draaien om de Republikeinen en de Democraten, zijn er meer smaken. Op het stembiljet staan ook nog de zogeheten ‘third parties’.

Roelant Frijns

De Libertarische Partij wordt geleid door Jo Jorgensen. Haar platform draait vooral om deregulering. Jorgensen is tegen belastingen en steunt verregaande burgerrechten voor bijvoorbeeld homoseksuelen. Ook is ze tegen de criminalisering van drugsgebruik.

Dat laatste deelt ze met de Groene Partij. Die partij vaart een socialistische, antikapitalistische koers met een sterke nadruk op burgerrechten, meer geld naar zorg en onderwijs, en het bestrijden van klimaatverandering. De leider van de Groene Partij is Howie Hawkins.

Naast deze twee partijen hebben zich in verschillende staten ook nog andere kleine partijen en onafhankelijke politici kandidaat gesteld. De bekendste van hen is rapper Kanye West, die met zijn Birthday Party in elf staten meedoet. Beide partijen vallen onder het begrip ‘third parties’.

Howie Hawkins, presidentskandidaat voor The Green Party. Beeld https://howiehawkins.us/
Howie Hawkins, presidentskandidaat voor The Green Party.Beeld https://howiehawkins.us/

Het tweepartijenstelse doorbreken

Over stemmen op een third party wordt vaak neerbuigend gedaan in de VS. Aangezien de kandidaten geen schijn van kans maken op het presidentschap, wordt een stem gezien als een weggegooide stem, iets waar politieke tegenstanders alleen maar baat bij hebben. Voorstanders van third party voting zeggen dat het de enige manier is om het al even controversiële tweepartijenstelsel te doorbreken.

Of Trump het meest last heeft van de third parties, of juist Biden, is moeilijk te zeggen. De Libertarische Partij biedt een alternatief aan de grote groep rechtse kiezers die het eens zijn met de economische agenda van de Republikeinen, maar de sociale agenda te conservatief vinden. Tegelijkertijd is er een grote groep linkse kiezers die de Democraten te liberaal vinden; voor hen biedt de Groene Partij een uitkomst. In die zin ondervinden beide kandidaten er dus nadelige gevolgen van.

Stemmers in de staat Maine hoeven zich hier dit jaar geen zorgen om te maken. Voor het eerst werkt die staat met ranked choice voting. Daarmee kunnen kiezers meerdere stemmen tegelijk uitbrengen, waarvan alleen de stem op de kandidaat met de meeste steun meetelt. Zo kunnen mensen dus in de eerste plaats op een third party stemmen, en in de tweede plaats op Biden of Trump – zonder hun stem ‘weg te gooien’ dus. In Alaska en Massachusetts wordt dinsdag gestemd over de invoering van datzelfde systeem.

Mocht Jorgensen of Hawkins door een of ander godsmirakel het presidentschap winnen, dan zou het voor het eerst in 170 jaar zijn dat de president noch de Democraten, noch de Republikeinen vertegenwoordigt. Millard Fillmore (president van 1850 tot 1853) was de laatste; hij kwam uit voor de inmiddels al lang en breed opgeheven Whig-partij, de voorloper van de Republikeinse Partij.

Lees ook:

Een einde aan het Amerikaanse tweepartijenstelsel: hoe eerder hoe beter

Het tweepartijenstelsel nekt Amerika. Het werkt polarisatie in de hand en reduceert de politiek tot een stammenstrijd, schrijft historicus James Kennedy.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden