Herstelfonds

De Kamer steunt Rutte’s harde opstelling over een Europees coronafonds

Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de Europese top van 17 en 18 juli 2020.  Beeld ANP
Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de Europese top van 17 en 18 juli 2020.Beeld ANP

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt het goed dat premier Rutte de poot stijf houdt in de Europese onderhandelingen over een coronaherstelfonds.

Wilma Kieskamp

Premier Rutte mag op de rem blijven trappen binnen Europa, bij de onderhandelingen over het herstelfonds voor landen die getroffen zijn door corona. Op een speciale eurotop, vrijdag en zaterdag, moet Nederland harde eisen blijven stellen, geeft de Tweede Kamer de premier als instructie mee.

Vanaf vrijdag willen de EU-landen historische besluiten nemen. Niet alleen over noodsteun vanwege corona, maar ook over een nieuwe meerjarenbegroting voor de Europese Unie. Nederland voert het verzet aan tegen beide voorstellen daarover.

Premier Rutte houdt ‘overwegende bezwaren’ tegen het idee om Italië, Spanje en andere landen met leningen en subsidies te helpen om door de coronacrisis te komen. In een debat in de Tweede Kamer zei Rutte dinsdag dat hij ‘een stukje wantrouwen’ koestert over de vraag of de zuidelijke landen in ruil daarvoor wel zullen hervormen, zoals nu het voorstel is. Ze moeten onder andere hun pensioenstelsel aanpassen.

Leningen zijn wel bespreekbaar voor het kabinet, maar de Europese Commissie wil de landen ook helpen met subsidies. Daar voelt het kabinet niets voor. De Europese Commissie wil een herstelfonds van 750 miljard euro, waarvan 500 miljard subsidies.

‘Jammer maar helaas, als de top door deze opstelling mislukt’

Dat de eurotop door de opstelling van Nederland mogelijk mislukt, is volgens de VVD-fractie jammer, maar helaas. “De vraag mag én moet op tafel komen waarom landen niet genoeg hebben hervormd”, zei VVD-Kamerlid Anne Mulder. Italië chanteert andere landen, vindt de VVD-fractie, die het steunfonds voor de getroffen landen veel te groot vindt.

De PVV van Geert Wilders eist dat premier Rutte dit weekeinde zijn veto uitspreekt over de steunplannen. “We moeten ons geld in ons eigen land en aan onze eigen mensen besteden. Frankrijk verhoogt met ons geld de lonen van hun zorgmedewerkers”, klaagt Wilders. Volgens Forum voor Democratie komt het herstelfonds neer op ‘een verkapte poging van de EU om te nivelleren’, omdat geld uit het welvarende noorden naar het armere zuiden gaat. Ook de SP heeft grote bezwaren.

Wat D66, GroenLinks en de PvdA betreft heeft Nederland lang genoeg bezwaren aangevoerd. Het stemt hen nog niet gerust dat Nederland al iets is opgeschoven en zich minder fel dan eerst verzet tegen subsidies (‘giften’) aan landen als Italië. D66-fractievoorzitter Rob Jetten roept Rutte op om ‘taboes te doorbreken’ en definitief in te stemmen. “Het gaat om bedragen van vier kopjes koffie per Nederlander per jaar”, relativeert D66 de subsidies aan de landen die door corona zijn getroffen.

Compromisvoorstel

Het kabinet kan wel leven met een voorgesteld compromis over het inhouden van Europees geld voor lidstaten die de rechtstaat uitkleden. Dat compromisvoorstel maakt het makkelijker voor landen om zo’n strafmaatregel te blokkeren. Maar Oost-Europese landen moeten wel onwaarschijnlijk veel onverwachte bondgenoten vinden om dat voor elkaar te krijgen, zegt Rutte. Het voorstel is ‘niet fraai’, maar een ‘acceptabele ondergrens’.

Premier Rutte ontving de afgelopen week de regeringsleiders van Spanje, Italië en Portugal, om garanties van ze te vragen over hervormingen. Hij ging op bezoek bij de Duitse bondskanselier Merkel, die samen met de Franse president Macron de voorzet gaf voor de plannen. Merkel zei eerder dat er geen tijd te verliezen is voor het coronaherstelfonds.

Lees ook:

Nieuw EU-begrotingsvoorstel Charles Michel: zijn de ‘zuinige vier’ tevreden?

‘EU-president’ Charles Michel schaaft iets af van de meerjarenbegroting, maar het coronaherstelfonds blijft op 750 miljard staan. De grootste vraag is of de ‘zuinige vier’ genoegen nemen met dit pakket, dat qua omvang weinig afwijkt van eerdere voorstellen.

CDA-leiderschapsstrijd wordt fel, maar CDA’ers zijn blij dat ze wat te kiezen hebben

De leiderschapsstrijd binnen het CDA wordt venijnig. Heeft de partij spijt van de verkiezingen? Integendeel, afgaand op de reacties onder de CDA-leden. Ze smullen ervan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden