Myanmar

De junta in Myanmar slaat protesten met keihard geweld neer: weer burgers gedood

Een 19-jarige demonstrante ligt in de stad Mandalay op de grond tijdens een protest voordat ze in het hoofd wordt geschoten door veiligheidstroepen. Beeld Reuters
Een 19-jarige demonstrante ligt in de stad Mandalay op de grond tijdens een protest voordat ze in het hoofd wordt geschoten door veiligheidstroepen.Beeld Reuters

Op sociale media circuleren filmpjes van bruut geweld in Myanmar. Veiligheidstroepen in Myanmar hebben woensdag opnieuw het vuur geopend op demonstranten.

Volgens persbureau Associated Press telde een lokale data-expert op grond van vooral media- en Facebookberichten zeker 34 doden, verspreid over verschillende steden in Myanmar. Het bloedige optreden kwam een dag nadat het regionale samenwerkingsverband Asean de autoriteiten in Myanmar had opgeroepen tot terughoudendheid. De junta, die een maand geleden via een coup de macht greep, lijkt vastbesloten om de aanhoudende protesten met geweld de kop in te drukken.

“Het is afschuwelijk”, zei jeugdactivist Thinzar Shunlei Yi tegen persbureau Reuters. “Het is een slachtpartij. Woorden schieten tekort om de situatie en onze gevoelens te beschrijven.”

Sinds de coup op 1 februari zijn in het Zuidoost-Aziatische land naar schatting al ruim vijftig mensen gedood. En volgens activisten zijn er inmiddels zo’n 1300 mensen gearresteerd. Persbureau Myanmar Now berichtte woensdag dat in de ochtend ongeveer 300 mensen werden opgepakt in de grootste stad Yangon. In een video die op sociale media rondging, was te zien hoe rijen jongemannen met de handen op het hoofd werden afgevoerd naar legertrucks.

Burgerjournalisten

Er zijn betrekkelijk weinig buitenlandse journalisten in Myanmar. Toch komen er, mede dankzij activistische burgerjournalisten, behoorlijk wat beelden naar buiten van grof politie- en legergeweld. Zo circuleert op sociale media een video, kennelijk afkomstig van een bewakingscamera, waarop te zien is hoe troepen ambulancemedewerkers molesteren. De militairen zouden het specifiek op zorgpersoneel gemunt hebben, omdat artsen en verplegers sinds het begin vooropgaan bij de protesten.

De Myanmarese generaals zetten op 1 februari de burgerregering onder leiding van Aung San Suu Kyi af, met het argument dat er bij verkiezingen in november grootscheeps werd gefraudeerd – iets waar volgens de kiescommissie geen bewijs voor is. Suu Kyi wordt sindsdien vastgehouden en kan niet met de buitenwereld communiceren.

Internationale bezorgdheid neemt toe

Internationaal groeit de bezorgdheid over de coup, maar de diplomatieke opties lijken beperkt. Want het Myanmarese leger trekt zich doorgaans weinig aan van buitenlandse druk. Het regionale verband Asean kwam dinsdag in een video-overleg bovendien niet verder dan een verzoek om terughoudendheid. Slechts vier leden – Indonesië, Maleisië, Singapore en de Filippijnen – riepen op tot vrijlating van Suu Kyi en een terugkeer naar de democratie.

Vrijdag belegt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, op verzoek van Groot-Brittannië, een besloten vergadering over Myanmar. Maar elke serieuze aanzet tot gecoördineerde actie zal naar verwachting worden geblokkeerd door de permanente leden China en Rusland, die een veto hebben.

Lees ook:

Ook rondom Myanmar neemt de druk op de junta toe

De protesten in Myanmar houden aan, maar worden steeds harder neergeslagen. De omliggende landen beginnen zich langzaam te roeren.

Inwoners van Myanmar demonstreren met hun boodschappenmand: ‘We willen het volledige systeem platleggen’

Uit protest tegen de militaire coup laten inwoners van Myanmar massaal producten en diensten staan waar de generaals direct of indirect geld mee verdienen. ‘We willen het volledige systeem platleggen.’

Bijgelovig en wantrouwend: het leger van Myanmar kan niet zonder de macht

Het leger van Myanmar grijpt hard in bij de protesten tegen de coup. Dat is al zo sinds de jaren veertig van de vorige eeuw. ‘Het leger wil overal een vetorecht op hebben om het land te beschermen tegen wat zij chaos noemen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden