De Japanse keizer Narahito geeft een toespraak waarin hij zijn troonsbestijging verkondigt.

Inhuldiging

De Japanse keizer Naruhito heeft officieel zijn troon aanvaard

De Japanse keizer Narahito geeft een toespraak waarin hij zijn troonsbestijging verkondigt.Beeld Hollandse Hoogte / EPA

De Japanse keizer Naruhito heeft vanochtend Nederlandse tijd officieel de troon van Japan aanvaard en de belofte afgelegd dat hij zijn plicht als symbool van de staat zal vervullen.

De 59-jarige Naruhito deed dat in een eeuwenoude ceremonie in de belangrijkste zaal van het keizerlijke paleis in Tokio in aanwezigheid van staatshoofden en gasten uit meer dan 180 landen.

Naruhito volgde in mei zijn vader Akihito op toen die als eerste keizer in twee eeuwen afstand deed van de troon. Akihito was keizer van 1989 tot 2019.

De Japanse keizer Naruhito en keizerin Masako bij de inhuldigingsplechtigheid.  Beeld Hollandse Hoogte / EPA
De Japanse keizer Naruhito en keizerin Masako bij de inhuldigingsplechtigheid.Beeld Hollandse Hoogte / EPA

"Ik zweer dat ik zal handelen volgens de grondwet en mijn verantwoordelijkheid zal vervullen als symbool van de staat en van de eenheid van het volk", zei hij in aanwezigheid van tweeduizend gasten, onder wie koning Willem-Alexander en koningin Máxima. "Ik hoop oprecht dat Japan zich verder zal ontwikkelen en zal bijdragen aan de vriendschap en vrede van de internationale gemeenschap en aan het welzijn en welvaart van mensen door wijsheid en inspanningen.”

Naruhito maakte de troonswisseling wereldkundig in de zogenoemde Sokuirei-Seiden-no-gi-ceremonie in de grote Matsu-no-ma-zaal van het Keizerlijk Paleis in Tokio. Daarbij was ook premier Shinzo Abe aanwezig als vertegenwoordiger van de bevolking.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben bij de inhuldiging van de Japanse keizer Naruhito. Beeld EPA
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben bij de inhuldiging van de Japanse keizer Naruhito.Beeld EPA

De buitenlandse gasten hadden een verrekijker nodig om de plechtigheid te volgen of waren in de meeste gevallen aangewezen op televisieschermen. Zij zaten namelijk in een ander gebouw en werden door een grote binnenplaats gescheiden van de Matsu-no-ma-zaal. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zaten in een vak met andere koninklijke gasten, die een beduidend betere plek kregen dan de meeste presidenten.

Inhuldiging strak geregisseerd

Bij de inhuldiging was geen plaats voor spontaniteit, een kwinkslag of de aansporing om even te wuiven, zoals prinses Beatrix deed bij de inhuldiging van haar zoon koning Willem-Alexander. In Japan is alleen plek voor strak geregisseerde ernst.

De plechtigheid in het Keizerlijk Paleis in Tokio stond bol van symboliek en werd eerder in de ochtend voorafgegaan door een religieus ritueel dat keizer en keizerin uitvoerden bij de drie Shinto-heiligdommen op het paleisterrein.

Omstanders roepen ‘banzai’ (dat ‘moge je tienduizend jaar lang leven’ betekend) staande voor de nieuwe keizer Naruhito.  Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Omstanders roepen ‘banzai’ (dat ‘moge je tienduizend jaar lang leven’ betekend) staande voor de nieuwe keizer Naruhito.Beeld Hollandse Hoogte / EPA

Daarbij zijn kleding en beweging voorgeschreven en nauwkeurig gescript en de passen zijn geteld. Letterlijk, zoals bij staatsbanketten in Japan de muziek zo is getimed dat die synchroon loopt met het wandeltempo van de keizer. Toeval bestaat niet voor het Keizerlijk Hofagentschap, dat het keizerlijk protocol bewaakt. Alles is minutieus gepland en eindeloos geoefend en daarvan afwijken kan niet, al heeft de nieuwe keizer in het verleden laten doorschemeren het keizershuis meer bij de tijd te willen brengen.

Geen plaats voor keizerskinderen

Voor prinses Aiko, de 17-jarige dochter van het keizerlijk paar, was ook geen plaats bij de verschillende plechtigheden rond de troonsaanvaarding door haar vader. Ze mocht in mei zelfs niet deelnemen aan de zwaaimomenten bij het paleis en ook haar neefje prins Hisahito (13) - na zijn vader kroonprins Akishino tweede in de lijn van troonopvolging - moest thuisblijven.

Ook bij de oorspronkelijk voor dinsdag geplande rijtoer, die is verschoven naar 10 november, zouden ze niet meerijden. Heel anders dus dan bijvoorbeeld in Nederland en België waar de koningskinderen heel nadrukkelijk bij de inhuldigingen werden betrokken.

Lees ook:

De nieuwe Japanse keizer Naruhito (59) dreigt een dissident te worden

Akihito heeft afstand gedaan van de troon. Wat kan Japan verwachten van zijn zoon Naruhito, die woensdag de 126ste keizer in lijn wordt?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden