null Beeld

DagboekItalië

De Italiaanse vrouw kampt met grijze lokken

Pauline Valkenet

We gaan de zesde week van de lockdown in en tijdens de videogesprekken met mijn Italiaanse vriendinnen klinkt het nu: “Hoe is het met je uitgroei?” De hoofden buigen en draaien en er verschijnen brede grijze stroken in beeld.

Vrouwen in Italië hechten erg aan hun uiterlijk. Bijna allemaal laten ze hun haar iedere maand knippen en – wanneer ze een zekere leeftijd hebben bereikt – kleuren door een professional. Het grijs laten oprukken, dat doe je niet. Vrouwen verven tot aan het graf. Dit land telt dan ook ruim honderdduizend kapsalons.

Risicoberoep

Die zullen waarschijnlijk pas als allerlaatste weer opengaan, want kappers zijn vanwege de verplichte één meter afstand ingedeeld bij de groep ‘werkenden die het meeste risico lopen’, samen met onder meer leerkrachten, obers, sportschoolinstructeurs en tandartsen. In de krant lees ik over een wanhopige kapster in Noord-Italië. De 600 euro noodsteun die ze deze maand ontving, is volstrekt niet toereikend. Ze vindt het vernederend om voedsel van haar ouders te moeten krijgen en had uit protest haar zaak heropend. Het liep uit op gedoe met de politie.

Mijn vriendinnen laten de uitgroei nu gaan. Ze zitten toch de hele dag binnen. Wanneer we onze huizen weer uit mogen, gaan ze die stroken zelf met verf of spray wegwerken, zeggen ze.

Kapperszaken zijn overal in Italië gedesinfecteerd voordat ze dichtgingen vanwege de lockdown. Beeld   EPA/RICCARDO ANTIMIANI
Kapperszaken zijn overal in Italië gedesinfecteerd voordat ze dichtgingen vanwege de lockdown.Beeld EPA/RICCARDO ANTIMIANI

De juiste verf

Een paar uur voordat heel Italië op slot ging, ben ik naar mijn kapster gehold. Op 11 maart was ik om 17.00 uur Barbara’s laatste klant. Ik vraag haar nu met welke verf ze mij altijd opfleurt. Ze verwijst me naar ‘SOS-Kleur’, waar ik tijdens de lockdown online de juiste verf kan bestellen. Die wordt thuis bezorgd, met wegwerpmantel en al. SOS-Kleur belooft dat van de twintig euro's die ik betaal er twee naar kappers in financiële nood gaan.

Tijdens de videogesprekken bespreken mijn vriendinnen en ik hoe we er in coronatijd uit gaan zien: met amateuristisch geverfde, vormeloze kapsels. Ter compensatie zullen we mondkapjes kiezen in een kleur die mooi met onze handtassen en schoenen matcht. Merkmaskers van Prada en Armani worden de nieuwe statussymbolen. “We zijn nou eenmaal Italianen”, grinniken de vriendinnen.

Lees ook:

‘Misschien komt alles goed’.

Italië ging een maand geleden dicht en daarmee ook de sportscholen. Mijn instructeurs Katia, Mino en Claudia begonnen filmpjes met buikspieroefeningen en armspieroefeningen op Facebook te zetten. Ik zag ze goedbedoeld bezig in hun keukens, maar fitnessen in mijn woonkamer vond ik niks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden