Nieuw parlement

De interim-president gaat knarsetandend overstag: er komen verkiezingen in Bolivia

De interim-president van Bolivia, Jeanine Añez, stemt in met presidentsverkiezingen in haar land. Beeld EPA
De interim-president van Bolivia, Jeanine Añez, stemt in met presidentsverkiezingen in haar land.Beeld EPA

De interim-president van Bolivia heeft eigenlijk geen zin in verkiezingen, maar stemt er nu toch in toe.

Seije Slager

De tegenzin droop ervan af, maar ze is overstag. Bolivia gaat op 6 september naar de stembus, maakte interim-president Jeanine Añez zondag bekend in een toespraak. Waarbij ze in één moeite door duidelijk maakte dat de oppositie, die maar bleef hameren op die verkiezingen, dan ook aansprakelijk is voor alles wat er mis kan gaan bij verkiezingen ‘midden in een pandemie’.

Veel parlementariërs, die eerder nog eensgezind de in mei geplande verkiezingen uitstelden, vreesden dat Añez de coronacrisis als excuus gebruikte om aan de macht te blijven en stemden voor nieuwe verkiezingen. Añez stribbelde lang tegen, maar gaf tenslotte toe, met een sneer. “Het tekenen van wetten is een van van mijn taken als president”, tweette ze. “Ik gehoorzaam de wet, anders dan Mas”.

Mas is de linkse partij van oud-president Evo Morales, die er eind vorig jaar door demonstranten van beschuldigd werd de presidentsverkiezingen gemanipuleerd te hebben. Toen een commissie van de Oas, de Organisatie van Amerikaanse Staten, in een rapport ook nog ‘duidelijke fraude’ had geconstateerd, greep het leger in en dwong Morales op te stappen.

Het borstbeeld van de Boliviaanse oud-president Evo Morales ligt op de grond nadat het is verwijderd uit het Olympisch stadion in Quillacollo, Cochabamaba, Bolivia. Beeld Reuters
Het borstbeeld van de Boliviaanse oud-president Evo Morales ligt op de grond nadat het is verwijderd uit het Olympisch stadion in Quillacollo, Cochabamaba, Bolivia.Beeld Reuters

Añez ontpopte zich al snel tot een autoritair bestuurder

In de politieke chaos kwam Jeanine Añez, tot dan toe namens een klein conservatief partijtje een anonieme vicevoorzitter van de Senaat, ineens bovendrijven. Ze beloofde om zich niet herkiesbaar te stellen, alleen op de winkel te passen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Al snel ontpopte Añez zich echter tot een behoorlijk autoritair bestuurder, die uitvoer tegen de media, allerlei bondgenoten van Morales begon te vervolgen, met harde hand optrad tegen demonstranten en al snel aankondigde dat ze zich bij nader inzien toch verkiesbaar zou stellen.

Daar komt nog bij dat enkele onafhankelijke statistici gehakt hebben gemaakt van het rapport van de Oas, dat destijds de druppel was voor het leger om Morales te verwijderen. Het Oas baseerde zich op statistisch bewijs om de conclusie te trekken dat Morales gefraudeerd had, maar dat statistisch bewijs is er helemaal niet, zo schreven onderzoekers van verschillende wetenschappelijke instituten in de VS, zoals het Massachusetts Institute of Technology.

Weggewerkt op basis van een ondeugdelijk rapport

Dat er geen bewijs is van fraude, wil niet zeggen dat er niet gesjoemeld is met de verkiezingen – de meeste onafhankelijke waarnemers denken van wel. Maar dat Morales – die hoe dan ook populair blijft – op basis van een ondeugdelijk rapport door het leger is weggewerkt, draagt wel bij aan ongemak in het land. Niet alleen bij de aanhangers van Morales, maar ook bij Bolivianen die kritisch waren op diens autocratische tendensen – die ze nu herhaald zien vanuit een andere ideologische hoek.

Añez lijkt op basis van de laatste peilingen geen favoriet. Ze staat op ongeveer 17 procent, net als de centrum-kandidaat Carlos Mesa. Luis Arce, de kandidaat namens de partij van Morales, heeft bijna twee keer zoveel aanhang.

Lees ook:

Na het gedwongen vertrek van president Morales is Bolivia verdeelder dan ooit

Na het gedwongen vertrek van Evo Morales, de eerste inheemse president van Bolivia, blijft het land verscheurd achter. Zelfs onder inheemse Bolivianen is er verdeeldheid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden