Voorzitter

De Ier Paschal Donohoe is de nieuwe leider van de eurogroep

null Beeld AFP
Beeld AFP

De verkiezing van de Ier Paschal Donohoe tot voorzitter van de eurogroep is een verrassende nederlaag voor de Spaanse favoriet Nadia Calviño. CDA-minister Hoekstra is tevreden.

De Ierse minister Paschal Donohoe is verrassend gekozen tot nieuwe voorzitter van de eurogroep. Dat is het selecte gezelschap van negentien ministers van financiën van de eurozone, die gisteravond/donderdagavond over hun nieuwe voorzitter stemden. Donohoe versloeg in een tweede ronde de Spaanse favoriet Nadia Calviño. De Luxemburgse kandidaat Pierre Gramegna trok zich na de eerste ronde terug.

De Ier neemt voor de komende 2,5 jaar het voorzitterschap over van de Portugees Mario Centeno.

De finale Donohoe-Calviño was op vele manieren een confrontatie: noord-zuid, man-vrouw, centrumrechts-centrumlinks. Calviño, die kan bogen op een imposante carrière in Brussel, genoot de steun van de grootmachten in de EU Duitsland, Frankrijk en Italië. Toch moest ze het afleggen tegen de Ier, mede doordat alle eurolanden, groot en klein, hetzelfde stemgewicht hebben. De stemverhouding is niet bekendgemaakt.

Calviño’s nederlaag is een bittere pil voor Madrid. Het is de derde keer dat Spanje naast het voorzitterschap van de eurogroep grijpt. Eerder legde Luis de Guindos het tot twee keer toe af tegen Jeroen Dijsselbloem.

“Ik zie er naar uit om met al mijn eurogroep-collega’s samen te werken de komende jaren, om een eerlijk en inclusief herstel voor iedereen te verzekeren”, tweette Donohoe (45) kort na de stemming.

Zijn Nederlandse ambtgenoot Wopke Hoekstra spreekt van een ‘uitstekende keuze’. Volgens hem ligt Donohoe ‘heel breed ook heel goed’. De Ier behoort bovendien tot dezelfde Europese partijkoepel (EVP) als Hoekstra’s CDA.

Het was een publiek geheim dat Nederland de Spaanse Calviño niet zag zitten. Ze zou te uitgesproken ‘zuidelijk’ zijn. Bovendien liet Calviño zich in 2018 denigrerend uit over de zogeheten Hanzeliga, waarin Nederland en zeven kleinere EU-landen hun krachten bundelen. ‘Heel kleine landen met heel weinig gewicht’, aldus de Spaanse destijds.

Lees ook:

Zouden we de eurogroep missen als die niet meer bestond?

De ministers van financiën van de eurozone, kortweg de ‘eurogroep’, kiezen donderdag een nieuwe voorzitter. De Spaanse Nadia Calviño is favoriet. Maar heeft dit besloten gezelschap nog bestaansrecht?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden