Aardbevingsschade

De hulpkonvooien staan klaar, maar verscheurd Syrië moet wachten

Syriërs zitten op de ruïnes van een ingestort gebouw in de stad Aleppo tijdens een poging om overlevenden onder het puin te halen.  Beeld AP
Syriërs zitten op de ruïnes van een ingestort gebouw in de stad Aleppo tijdens een poging om overlevenden onder het puin te halen.Beeld AP

Na de aardbevingen van maandag is de situatie in Syrië ernstig, en de vooruitzichten voor de getroffenen slecht. Internationale hulp wordt belemmerd door politieke en juridische obstakels.

Ghassan Dahhan

Syrië is net als Turkije hard getroffen door de aardbevingen van maandag. Door alle chaos en de politieke situatie in Syrië komt internationale hulpverlening er een stuk moeilijker op gang dan in Turkije.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich grote zorgen over de situatie in Syrië. Volgens WHO-functionaris Adelheid Marschang heeft Syrië, anders dan Turkije, nauwelijks middelen om slachtoffers te helpen op de korte en middellange termijn. In Syrië komt de humanitaire ramp bovenop de andere crises.

Syrië kampt al met een humanitaire crisis als gevolg van de burgeroorlog, mislukte oogsten en een cholera-uitbraak. Daarnaast is het land opgedeeld in verschillende machtsblokken. Een van de scheidslijnen loopt dwars door het getroffen gebied, waarbij het Assad-regime het ene deel controleert, en de Syrische rebellen en het Turkse leger het andere deel. In totaal zijn er minstens 1600 doden geteld in Syrië, ongeveer 800 in regeringsgebied en hetzelfde aantal in rebellengebied.

null Beeld Bart Friso
Beeld Bart Friso

Onderscheid tussen Syriërs

Juridische en politieke obstakels staan de humanitaire hulp in de weg, want het is onduidelijk bij welke partij internationale organisaties of landen moeten aankloppen voor toestemming om de getroffen gebieden te betreden. In de tussentijd wordt er vooral een beroep gedaan op de Verenigde Naties.

Reddingswerkers in het rebellengebied, waaronder die van de Syrische vrijwilligersorganisatie de Witte Helmen, vragen om internationale hulp. “Er worden veel inspanningen gedaan door onze teams, maar ze zijn niet opgewassen tegen de catastrofe en het grote aantal ingestorte gebouwen”, aldus de directeur van de organisatie, Raed al-Saleh.

Ook de Syrische Rode Halve Maan – vergelijkbaar met het Rode Kruis hier – staat klaar om noodhulp te leveren, aan zowel het regerings- als het rebellengebied, en de organisatie dringt er bij de VN op aan om het proces in goede banen te leiden. “We maken geen onderscheid tussen Syriërs”, zei het hoofd van de organisatie, Khaled Hboubati, dinsdag op een persconferentie. De organisatie kan op ieder moment hulpkonvooien naar de getroffen gebieden sturen. “Als zij [de rebellen, red.] de weg voor ons vrijmaken, dan zullen we gaan”, aldus Hboubati.

Druk uit Rusland

De Syrische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Bassam Sabbagh, zei dinsdag dat hij een brief heeft gestuurd naar VN-hoofd António Guterres met daarin een officieel hulpverzoek. Maar het is nog onduidelijk of de regering toestemming geeft aan VN-konvooien om hulp te leveren aan rebellengebieden. Hij zei alleen dat de Syrische regering bereid is om hulp te faciliteren ‘aan alle Syriërs, in alle delen van Syrië’.

De Duitse minister van buitenlandse zaken, Annalena Baerbock, riep Rusland dinsdag op om druk uit te oefenen op de Syrische regering om ervoor te zorgen dat ‘humanitaire hulp slachtoffers bereikt’. “Het is belangrijk dat alle wapens nu worden neergelegd en alle inspanningen in de regio gericht zijn op het verlenen van humanitaire hulp en op het behandelen en beschermen van slachtoffers”, aldus Baerbock.

Lees ook:

Trouw-correspondent Ingrid Woudwijk rijdt door de verwoesting en treft mensen die zoeken naar woorden

Trouw-correspondent Ingrid Woudwijk trilde dinsdagochtend uit haar hotelbed in de Turkse stad Şanlıurfa. Een naschok. ‘Mensen kunnen hier geen woorden vinden. De verwoesting is gigantisch.’

Na de verwoestende beving vrezen de inwoners van Sanliurfa de nacht

Reddingswerkers zoeken met man en macht naar overlevenden van de aardbevingen die Turkije en Syrië maandag troffen. Ondertussen durven veel mensen niet terug te gaan naar hun huis, uit angst dat ze alsnog bedolven zullen worden. ‘Ik heb nog nooit zo’n angst gevoeld.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden