null Beeld

MegastadRio de Jenairo

De glorieuze herrijzenis van Rio is nog even uitgesteld

Wies Ubags

Het had een glorieuze afsluiting van het jaar moeten worden, een herrijzenis uit de corona-as, maar oud en nieuw in Rio werd geveld door omikron en een miezerregen. Het nieuws werd ook nog eens gedomineerd door overvallen op het strand in Copacabana met zelfs enkele neergestoken feestvierders.

Oud en nieuw aan het beroemde Copacabanastrand is na het het carnaval het grootste evenement in Rio. Er komen honderdduizenden mensen op af. Vanaf zee wordt een spectaculair vuurwerk afgestoken. Op het kilometerslange strand worden podia opgericht waar bekende artiesten optreden. De mensen kleden zich in het wit en gooien bloemen in zee voor Iemanjá, de Afro-Braziliaanse godin van de natuur en vruchtbaarheid, om haar een gezegend jaar te vragen. Oud en nieuw in Rio is flair, show en in godsvrucht gedrenkte emotie. De metro naar en van Copacabana is de hele nacht open om te garanderen dat mensen veilig thuis kunnen komen.

Alles is open in Rio, de mensen gaan uit

Door corona was sinds maart 2020 van feesten absoluut geen sprake, maar de vaccinatiegraad in Rio is hoog, meer dan 90 procent onder volwassenen, en de sterftecijfers zijn na de alarmerende maanden maart tot juli vorig jaar gestaag gedaald. Alles is open in Rio, de mensen gaan uit, de sambascholen repeteren voor carnaval.

Maar door omikron nemen ook hier de besmettingen hand over hand toe en er wordt gevreesd voor een nieuwe golf in januari. Een vriendin vertelde dat vrienden zich hadden laten testen als voorzorgsmaatregel voor een oud en nieuw-feestje thuis. Het merendeel was positief en het feestje moest worden afgeblazen.

Burgemeester Eduardo Paes, die bekend staat als feestvierder en groot liefhebber van carnaval, zag zich genoodzaakt te verordonneren dat er alleen maar een kwartier vuurwerk zou worden afgestoken en dat er geen podia zouden worden opgericht op het strand. De metro ging na acht uur ’s avonds dicht en straten werden afgesloten om de komst van mensen buiten Copacabana te ontmoedigen.

Zelf besloot ik thuis te blijven om problemen met vervoer naar huis te voorkomen. Het feestje bij een buurvrouw waar ik wel naartoe ging, was mat. Het was alsof iedereen verdoofd was door het einde van een zwaar jaar – op het dieptepunt van de coronacrisis vielen er in Brazilië dagelijks meer dan vierduizend doden – en de onzekerheid en dreigende nieuwe crisis van een nieuw jaar.

De burgemeester hakte de knoop door

Want na oud en nieuw barst in Rio normaal gesproken het carnaval al los. Het begint met de ‘onofficiële opening’ op de eerste zondag van januari. Die werd dit jaar toch maar weer afgeblazen vanwege besmettingsgevaar. Het ene na het andere carnavalsblok kondigde aan van de optocht eind februari af te zien. Ons eigen blok Santinhas (Heiligen) overwoog ook om het carnaval van 2022 over te slaan, al zijn we maar klein en paraderen we alleen door de twee straten van ons eigen wijkje. Burgemeester Paes hakte dinsdagmiddag de knoop door: toch maar weer géén straatcarnaval, net als vorig jaar.

Zo zal het hedonistische Rio zijn glorieuze opvering uit de coronacrisis nog even moeten uitstellen en zich moeten voorbereiden op een nieuw dieptepunt. Maar Rio zou Rio niet zijn als het niet toch een feestje weet te maken van een katerige nieuwjaarszondag. Barbecue aan op straat en elkaar natspuiten met de tuinslang, de volumeknop van de muziekinstallatie wagenwijd open. Gelukkig Nieuwjaar, buurman!

Uitdijende metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Trouw-correspondenten doen wekelijks verslag uit hun eigen megastad.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden