Monarchie
De geruchtenstroom zwelt aan: de door schandalen omgeven ex-koning Juan Carlos keert terug naar Spanje
De Spaanse justitie zou de onderzoeken naar oud-koning Juan Carlos willen staken, meldt een Spaanse krant. Daarmee komt zijn terugkeer naar het vaderland in beeld.
In Spanje groeien de geruchten over een terugkeer van ex-koning Juan Carlos. De 83-jarige oud-vorst leeft nu nog in zelfverkozen ballingschap in Abu Dhabi, waar hij in augustus vorig jaar zijn toevlucht zocht, vanwege de almaar uitdijende financiële schandalen rond zijn persoon. Volgens de Spaanse krant El País is Justitie van plan om de drie onderzoeken die tegen Juan Carlos lopen te staken. Dit zou de weg vrijmaken voor zijn terugkomst.
De justitiële naspeuringen betreffen onder meer fondsen in belastingparadijzen als Liechtenstein en Panama en op het Kanaaleiland Jersey. Ook loopt er een onderzoek naar een smeergeldbetaling van zo’n 65 miljoen euro, die Juan Carlos zou hebben opgestreken bij een miljardenopdracht aan een Spaans consortium voor de aanleg van een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië. En er zijn beschuldigingen over malversaties met een Mexicaanse zakenman.
Om in het reine te komen met de Spaanse fiscus, hoestte Juan Carlos vorig jaar al 680.000 euro aan achterstallige belasting op en begin dit jaar nog eens 4,4 miljoen. Volgens El País is Justitie nu tot de conclusie gekomen dat de vermoede misdrijven in de belastingparadijzen dateren van drie decennia geleden en daarom verjaard zijn. De Saudische steekpenningen zouden zijn geïncasseerd toen Juan Carlos nog koning was, zodat hij daarvoor immuniteit geniet. Om al die redenen zou voor vervolging geen grond zijn.
Spanje is diep verdeeld over het koningshuis
In hoeverre een lobby van het koninklijk paleis of Juan Carlos een rol speelt, is onduidelijk. Spanje is van oudsher diep verdeeld over het koningshuis. Veel conservatieven steunen de monarchie, veel progressieven zouden haar het liefst afschaffen. Juan Carlos genoot jarenlang, ook op links, respect vanwege zijn betrokkenheid bij het herstel van de democratie na de dood van dictator Francisco Franco in 1975. Ook speelde hij een sleutelrol bij het afwenden van een militaire couppoging in 1981.
Zijn problemen begonnen in 2012 toen hij een heup brak tijdens een jachttrip in Botswana. Door het voorval kwam aan het licht dat hij een buitenechtelijke affaire had met Corinna Larsen, een Deense vrouw van Duitse adellijke komaf. Ook viel een foto van de jetsetkoning, trots poserend bij een gedode olifant, niet lekker. Spanje krabbelde juist op uit een diepe recessie en kampte met een werkloosheid van 26 procent, onder jongeren oplopend tot 50 procent. Het incident speelde een rol bij zijn troonsafstand in 2014.
Zijn opvolger en zoon, de huidige koning Felipe VI, zwijgt over de financiële schandalen rond zijn vader en probeert het gezag van de monarchie te herstellen. Hij kondigde vorig jaar aan dat hij afziet van enige nalatenschap gelieerd aan buitenlandse bankrekeningen. Ook ontnam hij Juan Carlos diens jaarlijkse toelage van rond de twee ton. Zelf heeft Felipe een brandschone reputatie.
Lees ook:
Juan Carlos’ mythe ligt in duigen. Zal de Spaanse kroon overleven?
De helft van de Spanjaarden wil af van het koningshuis, de andere helft is juist koningsgezind. Portret van twee families.
Spaanse ex-koning Juan Carlos gespot in Abu Dhabi
De Spaanse ex- koning Juan Carlos heeft volgens verschillende Spaanse media zijn toevlucht gezocht in de Verenigde Arabische Emiraten.