De zeehondenpup Freddy op de oever van de Theems in Londen. De pup is onlangs aangevallen door een hond, en vanwege zijn verwondingen afgemaakt. Beeld Getty Images
De zeehondenpup Freddy op de oever van de Theems in Londen. De pup is onlangs aangevallen door een hond, en vanwege zijn verwondingen afgemaakt.Beeld Getty Images

Rondje EuropaFreddy de zeehond

De geliefde Londense zeehond Freddie moest de heropening van Engeland bekopen met de dood

Tijdens de pandemie waagden zeehonden zich in Londen voorzichtig aan de oevers van de Theems. Dat blijkt geen veilige plek.

Omwonenden hadden hem al ‘Freddie’ gedoopt, vernoemd naar Queen-ster Freddie Mercury. De zeehond genoot zo van alle aandacht van z’n toeschouwers dat hij regelmatig een dansshow opvoerde in het koude Theemswater, vlak bij de Hammersmithbrug in het westen van Londen.

Dan weer begroette hij wandelaars met zijn voorvinnen, dan weer sloofde hij zich zwemmend en duikend uit als hij doorhad dat een groepje mensen hem vanaf de kant stond te observeren. “Het was echt iets om vrolijk van te worden tijdens de lockdown”, schreef omwonende Fergus Briston op zijn blog This is local London. “Er kwamen elke dag mensen kijken of Freddie er was. Het gaf mensen een boost tijdens deze zware tijd.”

Dankzij de maandenlange lockdown durfden steeds meer zeehonden het aan om naar bewoond gebied te zwemmen. De oevers van de Theems bij Londen waren verlaten, wandelaars waren er amper. Daardoor voelden ze zich veilig genoeg om de hoofdstad te verkennen.

Alleen mogen de Britten de afgelopen weken dankzij de eerste versoepelingen weer meer en meer naar buiten. En dat is te merken. De afgelopen anderhalve week was het ongekend druk, zeker ook op de prachtige wandelroutes langs de Theems. Geholpen door het lentezonnetje gingen velen de frisse lucht in.

En dat kwam als een volslagen verrassing voor de zeehonden, die de stedelijke Theemsoevers net tot hun nieuwe thuis hadden omgedoopt.

Het kostte Freddie zelfs het leven. Terwijl hij van de zon lag te genieten op de waterkant, greep een niet aangelijnde hond hem in zijn nek. Hoe hard omstanders ook probeerden; de hond liet de zeehond niet meer los. Freddie, de zo geliefde Londense zeehond, overleed.

Zelfs Downing Street bemoeit zich ermee

Seal Alliance, de Britse zeehondenbescherming, kreeg de afgelopen week meer meldingen binnen van overleden zeehonden in stedelijk gebied. Daarop startten ze direct een campagne. Dit paasweekeinde waarschuwden ze wandelaars om hun honden aan de lijn te houden, geen zeehonden te voeren en al helemaal geen troep achter te laten.

Seal Alliance kreeg steun van Downing Street, waardoor de campagne direct veel landelijke aandacht kreeg. Premier Johnson heeft zich de afgelopen tijd al vaker openlijk ingezet voor het welzijn van dieren. En dat is vermoedelijk niet geheel toevallig; zijn verloofde Carrie Symonds is een bekend voorvechter van dierenrechten en zal de premier ongetwijfeld ook het lot van de zeehonden op het hart hebben gedrukt.

“Zeehonden behoren tot onze iconische zeezoogdieren”, zei landbouwminister George Eustice afgelopen weekend namens Johnsons regering. “Als hun leven verstoord wordt door mensen kan dat enorme gevolgen hebben voor de zeehonden.” Groot-Brittannië heeft een gigantische zeehondenpopulatie, zo’n 200 duizend. De meesten leven langs de kuststrook.

En dat is voor de zeehond waarschijnlijk ook de beste plek om te zijn. Hoe leuk het ook is met zoveel toeschouwers, veilig zijn de drukke oevers in een miljoenenstad niet.

Lees ook:

Zeehond Bram (45) was een stoere, eigenwijze vrouw

Ecomare heeft afscheid moeten nemen van de oudste bewoner. Bram kwam al in 1974 bij de zeehondenopvang binnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden