Visserijconflict

De Fransen willen snel hun visvergunningen: ‘Anders gaat het licht uit op Jersey’

Franse vissersboten keren terug na de blokkade. Beeld Getty Images
Franse vissersboten keren terug na de blokkade.Beeld Getty Images

Met de volle steun van de Europese Commissie zet Parijs Londen onder druk in het hoogoplopende conflict over visrechten.

Kleis Jager

Na ongeveer tien uur maakten de Franse vissers donderdag rechtsomkeert, zonder dat hun eis – toestemming om rond Jersey te mogen vissen – was ingewilligd.

Volgens het brexitakkoord zouden zij als EU-vissers tot de zomer van 2026 volledige toegang hebben tot het water dicht bij de Britse kust, de zogenoemde 6-12 mijlszone. Hierna zullen ze afzien van 25 procent van hun vangst.

Inktvis en rode mul

Het visrijke water dicht bij de Britse kust is belangrijk voor de Franse vissers vanwege de aanwezigheid van duurdere vissoorten waarvoor geen quota gelden, zoals inktvis en rode mul. Geschat wordt dat de Franse visserij een kwart van de totale vangst in de Noordoostelijke Atlantische zee in Britse wateren realiseert. Er zijn hier ongeveer 500 boten actief, dat is exclusief de vissers die altijd rond de Kanaaleilanden vissen. Dat zijn er nog eens 343. Van hen kregen er tot nu toe alleen 167 een tijdelijke vergunning.

Vele tientallen Franse vissers wachten nog steeds op een vergunning. Volgens de Franse minister Girardin vertragen de Britse autoriteiten de boel met opzet. Girardin vindt het ontoelaatbaar dat de autoriteiten voor Jersey op 30 april plotseling met aanvullende eisen kwam over bijvoorbeeld het aantal dagen dat zij hier zouden mogen vissen. Daarin vindt ze de Europese Commissie aan haar zijde.

Die meent dat zolang het Verenigd Koninkrijk niet met verdere rechtvaardiging komt voor de vertraging in het leveren van de vergunningen, de autoriteiten op Jersey niet het recht hebben om aanvullende eisen te stellen. “Volledige naleving van de brexitdeal is essentieel”, zo liet de woordvoerder van de Europese Commissie Vivian Loonela donderdag weten.”

Als de Britten niet opschieten, dreigt Girardin de stroomtoevoer naar Jersey te onderbreken. Het brexitakkoord geeft volgens haar de mogelijkheid om vergeldingsmaatregelen te nemen als afspraken niet worden nageleefd. ‘Daar hoort ook een sanctie bij die onze overeenkomst op energiegebied betreft’, aldus Giradin. Hiermee doelt de bewindsvrouw op een onderzeese kabel die Guernsey van elektriciteit voorziet. Een druk op de knop volstaat.

Lees ook:

Conflict tussen de Britten en Fransen in Jersey loopt hoog op. ‘Onze vissers gaan hier failliet’

Franse vissers moeten aan dezelfde regels voldoen als hun collega’s uit Jersey als ze in de wateren van Jersey willen vissen. Jersey begrijpt de Franse woede niet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden