Verenigde Staten

De FBI geeft documenten vrij op de herdenking van 9/11, maar die zullen de achterdocht van nabestaanden niet wegnemen

Twintig jaar na 9/11 herdenken New Yorkers de aanslag.  Beeld EPA
Twintig jaar na 9/11 herdenken New Yorkers de aanslag.Beeld EPA

President Biden reisde zaterdag het land af om herdenkingsceremonies van 9/11 bij te wonen. Verschillende nabestaanden van de slachtoffers riepen hem vorige maand nog op om weg te blijven.

Op drie verschillende plekken herdacht de Amerikaanse president Joe Biden zaterdag de aanslagen van 11 september, twintig jaar geleden. In Manhattan, waar twee passagiersvliegtuigen de Twin Towers invlogen, in Washington D.C., waar het derde vliegtuig het Pentagon raakte, en in Pennsylvania, waar het vierde gekaapte vliegtuig neerstortte nadat passagiers de kapers te lijf gingen.

De president had een duidelijke boodschap, namelijk het belang van eendracht. Die eensgezindheid bracht volgens hem in de dagen na de aanslagen het land samen, maar was soms ook ver te zoeken, bijvoorbeeld in hoe Amerikaanse moslims na de aanslagen te maken hadden met discriminatie en geweld van medeburgers. In een videoboodschap tijdens de herdenking in New York riep Biden op om die eendracht niet te verliezen. “Voor mij is dat de hoofdles van elf september”, sprak de president. “Eendracht is onze grootste kracht.”

Bidens voorganger George W. Bush, die president was tijdens de aanslagen, sloot zich aan bij de oproep tot eenheid. Maar in een speech bij het monument voor de slachtoffers in Pennsylvania voegde hij er ook een opmerkelijke waarschuwing aan toe voor binnenlands extremisme. “Cultureel hebben de extremisten in het buitenland en de extremisten thuis weinig met elkaar gemeen”, zei hij, “maar in hun minachting voor pluralisme, hun gebrek aan respect voor mensenlevens ... zijn zij kinderen van dezelfde zieke geest.”

Langverwacht onderzoek

Naast de verschillende herdenkingsceremonies kwam er die dag ook nieuws waar veel van de nabestaanden lang op hadden gewacht: de FBI publiceerde de eerste documenten van het onderzoek dat de veiligheidsdienst heeft uitgevoerd rondom de mogelijke rol van Saudi-Arabië bij de aanslagen.

Een groep nabestaanden dringt al jaren aan op het vrijgeven van deze documenten. Volgens hen zouden sommige Saudische functionarissen vooraf kennis hebben gehad van de aanslagen. Vijftien van de negentien kapers kwamen uit Saudi-Arabië, en Al-Qaida-leider Osama bin Laden kwam uit een vooraanstaande Saudische familie.

Verschillende nabestaanden hadden Biden opgeroepen weg te blijven van de herdenkingsceremonies, tenzij hij opdracht zou geven de documenten vrij te geven. Een week voorafgaand aan de herdenking ondertekende Biden een presidentieel besluit dat opdracht gaf te onderzoeken welke stukken konden worden vrijgegeven.

Geen directe link

Het zestien pagina’s tellende document dat nu door de FBI is gepubliceerd bevat geen sluitend bewijs dat Saudi-Arabië betrokken was bij de aanslagen. Het omschrijft het contact dat twee van de kapers hadden met verschillende Saudiërs in de Verenigde Staten, maar een directe link met Saudische functionarissen wordt niet geconstateerd.

Maar het zal de vermoedens van de nabestaanden niet gelijk wegnemen. In het document dat nu is gepubliceerd zijn stukken tekst onleesbaar gemaakt, en het is pas het eerste document dat is gepubliceerd; naar verwachting zullen de komende zes maanden alle andere stukken worden vrijgegeven. Of die belastende informatie bevatten, zal dan duidelijk worden.

Lees ook:

Nederlandse moslims over de erfenis van 9/11: ‘Ze vragen: Joh heb jij echt niks te maken met terrorisme?’

Na de aanslagen van 9/11 spraken vooraanstaande Nederlandse moslims zich daartegen uit. Hun kinderen merken nog altijd de gevolgen. Een dochter van een politicus, een zoon van een imam, en een zoon van een moskeebestuurster blikken terug op de afgelopen twintig jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden