Faraoparade

De farao’s passen goed in het straatje van de president

Een artiest in een kostuum uit de Egyptische oudheid neemt een selfie na de parade van 22 Egyptische mummies in de hoofdstad Caïro.  Beeld AFP
Een artiest in een kostuum uit de Egyptische oudheid neemt een selfie na de parade van 22 Egyptische mummies in de hoofdstad Caïro.Beeld AFP

De verhuizing van 22 mummies in Egypte was een zorgvuldig georkestreerd spektakel, dat ook de critici van president Al-Sisi in een roes van nationale eensgezindheid bracht.

Joost Scheffers

Zelden was de Egyptische bevolking zo eensgezind als afgelopen zaterdag: 22 mummies werden vanaf het oude, stoffige museum aan het Tahrirplein in een ‘gouden parade van farao’s’ naar een nieuw onderkomen gebracht. Egypte bouwde er een spectaculaire show omheen. Het hele land zat aan de buis gekluisterd voor dit choreografische hoogstandje dat deed denken aan de Passion, compleet met fanfares, dansgroepen en een rij van bekende Egyptenaren.

Beelden van het evenement werden massaal gedeeld op sociale media, waar de trots op de lange nationale historie de boventoon voerde. Ook Egyptenaren die juist kritisch zijn op het beleid van president Al-Sisi deelden, vervuld van gezamenlijk sentiment, de beelden van dit evenement rondom de gedeelde geschiedenis van hun land.

De afgelopen jaren vonden wel vaker evenementen plaats waarmee de overheid groots uitpakte. Dat leidde dan steevast tot de kritiek dat Egypte graag een bepaald beeld van zich wil laten zien om de aandacht af te leiden van bijvoorbeeld de fragiele staat van de economie. Maar die kritiek was afwezig bij deze parade, waar toch kosten noch moeite voor werden gespaard en waar een groot gedeelte van de stad voor werd afgesloten.

Deelnemers aan de parade waarbij de mummies van 22 koningen en koninginnen uit de Egyptische oudheid zaterdag werden verplaatst naar een nieuw museum in Caïro.  Beeld AFP
Deelnemers aan de parade waarbij de mummies van 22 koningen en koninginnen uit de Egyptische oudheid zaterdag werden verplaatst naar een nieuw museum in Caïro.Beeld AFP

Achttien koningen en vier koninginnen

De mummies van achttien koningen, onder andere Ramses II, en vier koninginnen, maakten een tocht van acht kilometer van het zwaar verouderde Egyptische museum naar het gloednieuwe Museum van de Egyptische Beschaving. Daar stond lange tijd president Al-Sisi bij de ingang te wachten om zijn gemummificeerde voorgangers welkom te heten. Op de momenten dat de parade door de arbeiderswijken trok, werd door de regie vakkundig overgeschakeld naar gelikte video’s waarin uitgebreid de Egyptische geschiedenis aan bod kwam.

Publiek mocht niet langs de kant van de weg staan, want we leven nog in tijden van Covid-19, aldus de Egyptische overheid, maar de voornaamste reden zal zijn om niets aan het toeval over te laten. Zo waren de gaten in het slechte wegennetwerk op deze route gedicht om de mummies zonder risico te vervoeren.

Voor Egypte verliep het evenement uiteindelijk vlekkeloos, en getuige de vele buitenlandse journalisten op de perstribune, is ook het doel van het genereren van internationale aandacht bereikt: het toerisme promoten, een van de belangrijkste bronnen van buitenlandse valuta. Na jaren van politieke omwentelingen waarin de toerismesector het flink kreeg te verduren, kroop het toerisme de afgelopen tijd weer uit het slop, tot de coronacrisis roet in het eten gooide.

Een voertuig met de mummie van farao Ramses V (1149–1145 BC) rijdt naar het gloednieuwe Museum van de Egyptische Beschaving in Caïro.  Beeld AFP
Een voertuig met de mummie van farao Ramses V (1149–1145 BC) rijdt naar het gloednieuwe Museum van de Egyptische Beschaving in Caïro.Beeld AFP

Hadden de doden niet met rust moeten worden gelaten?

Sommige Egyptenaren vroegen zich spottend af of Egypte de vloek van de farao over zich had afgeroepen met het verplaatsen van de 22 mummies. In de aanloop naar de parade vond in het zuiden van Egypte een fatale treinbotsing plaats (18 doden en ruim 200 gewonden), stortte een flatgebouw in Caïro in (18 doden) en tot slot blokkeerde de Ever Given bijna een week het Suezkanaal, waardoor Egypte de broodnodige tolinkomsten misliep.

Hadden de doden niet met rust moeten worden gelaten? “Het is puur toeval dat deze ongelukken juist nu gebeurden”, zei archeoloog en voormalig minister van Oudheden Zahi Hawass tegen de Saudische nieuwssite Arab News. Ook verzekerde hij de Egyptenaren dat hij de leiding had over de opgraving van deze mummies, en dat de graven van deze oude Egyptische koningen onbeschadigd zijn gebleven. Zo kwam het evenement uiteindelijk op een zeer welkom moment: na een rampweek is het hele land eensgezind en heerst er een opgewekte stemming tijdens deze Egyptische Koningsdag.

Lees ook:

Generaal Al-Sisi houdt pottenkijkers het liefst weg bij het Suezkanaal

Het containerschip de Ever Given ligt sinds afgelopen week klem in het Suezkanaal. Bergers deden dit weekeinde pogingen het vlot te trekken, maar daar willen de Egyptische autoriteiten liever geen pottenkijkers bij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden